tisdag 9 december 2008

Tack för det, Alliansen

Den borgerliga regeringen fortsätter att ge medborgarna större bestämmanderätt över sina pengar genom fler skattesänkningar. 2009 kommer medelinkomsttagaren som tjänar 25 000 i månaden ha 3 800 kronor mer kvar i plånboken efter skatt om året.
Att på det här sättet låta människor själva bestämma vad de vill göra med sina surt förvärvade slantar visar tydligt på skillnaderna mellan de politiska alternativen. Antingen en förmyndarpolitik där staten först ska kassera in och sedan i nåder betala tillbaka eller en tro på att medborgarna faktiskt är kapabla att själva bestämma.

Detta är bra och en bit på väg, men samtidigt får vi inte glömma bort att Sverige fortfarande har ett av världens hårdaste skattetryck om man även räknar indirekta skatter såsom bensinskatt, moms och alkoholskatt. Vi har alltså fortfarande lång väg att vandra även om kompassen numera i alla fall pekar åt rätt håll. Nästa steg kanske borde bli en generell sänkning av momsen vilket både skulle gynna handeln och stimulera konsumtionen.

Relaterat: AB, DN.

Andra bloggar om , , .

Inga kommentarer: