tisdag 9 december 2008

Tvåpartisystem II

I och med bildandet av ännu en politisk allians i svensk politik, den röd-gröna, är det många som anser att Sverige i praktiken fått ett tvåpartisystem. Det skulle enligt en del innebära att det blir svårare för SD att ta sig in i riksdagen men även att den politiska debatten tappar flera nyanser.
Som jag skrivit tidigare, så tycker jag att det är alldeles utmärkt att vi ser ut att få ytterligare ett regeringsalternativ där s a s spelartruppen är uttagen i förväg. Det behöver inte betyda att de enskilda partierna lägger sig platt i debatten, valresultatet kommer ju att avgöra styrkeförhållandet inom det vinnande laget. Att på det här sättet ge väljarna en tydligare innehållsdeklaration innan man fattar sitt beslut är ju utmärkt.

För att tala bildspråk så kan man likna S/V/Mp vid en vegetarisk maträtt där väljarna nu kan avgöra om den ska innehålla mest röd eller grön paprika och inte bara en salig röra (!).
Alliansen skulle då kunna liknas vid en pizza där väljarna avgör om det ska vara mest oxfilé, hummer, kalvfärs eller salami som fyllning och inte en Calzone med okänd fyllning.


Relaterat: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, AB, AB.

Andra bloggar om , , .

2 kommentarer:

scaber nestor sa...

Jag förstår din poäng, men som utbildad kock föredrar jag saker som är billiga och smakar bra framför saker som är dyra att producera, inte bör mixas i en och samma maträtt och som mest ser pretantiöst ut.

Danne sa...

Bra sagt