fredag 19 december 2008

Straffansvar för föräldrarna

Rosengård brinner! Arga ungdomar kastar sten och bränner bilar för att protestera mot att en lokal som använts som moské utrymts av hyresvärden. Ungdomarna drar sig inte för att attackera även räddningstjänsten och fotografer med gatsten och hemgjorda bomber.

Efter hand har det framkommit att de som vandaliserar inte alls tillhör den grupp som nyttjade och sedermera ockuperade den aktuella lokalen utan är en blandning av kriminella ungdomar från Rosengård ”med hjälp av” fotbollshuliganer och element från gatstensvänstern, den s.k. autonoma rörelsen.

Grundorsaken till problemen kan man naturligtvis spåra i socialdemokraternas totalt misslyckade integrationspolitik de senaste 20 åren. Mer närliggande är att fundera på vad som kan göras på kort sikt. Att fotbollshuliganer och kravallvänster dras till den här typen av upplopp som flugor till hästskit är ju känt sedan tidigare och där pågår arbete med bl a ny lagstiftning.
Vad som inte diskuterats lika mycket är vilket ansvar föräldrarna till dessa ungdomar har? Om jag sätter barn till världen så ikläder jag mig ett ansvar att uppfostra dessa barn och lära dem hur de ska uppföra sig i vårt samhälle. Kan jag av olika skäl inte klara detta finns det ett skyddsnät där de sociala myndigheterna i värsta fall kan ta över.

Då undrar jag: Var är föräldrarna till de stenkastande och bilbrännande ungdomarna?
Jag har svårt att tro att samtliga inte är kapabla att ta hand om sina barn. Struntar de i sina barn? Är deras passivitet ett tyst medgivande till barnens kriminella handlingar?

Den legendariske boxningstränaren och fritidsledaren Dallas är inne på samma tankegångar som jag. Om inget annat hjälper kanske det är dags att fundera på om det inte går att införa även ett juridiskt straffansvar där föräldrarna mer påtagligt får ta ansvar för sina omyndiga barns brottsliga handlingar?

Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Broken Arrow ! Broken Arrow !

Danne sa...

"...socialdemokraternas totalt misslyckade integrationspolitik de senaste 20 åren."

Kan du förklara vad du menar eller som politiker bara skylla ifrån dig? Mycket ansvar hamnar väl ändå på kommunerna. Exempelvis Malmö kommun har växlat mellan höger och vänster de senaste 25 åren så det är nog inte bara sossarnas fel.

Att vi har varit generösa och erbjudit invandrare att komma till Sverige ska vi nog vara ganska stolta över. Vi vet inte hur det hade sett ut utan invandrare.

Att partier går till val på att klaga på tidigare regeringars val av politik är fel. Det gäller att vara nytänkande.