tisdag 26 augusti 2008

Regeringsbetyg i halvtid - del 1

Nu är halva mandat-perioden för alliansregeringen avklarad. En viktig fråga har ju varit kunskaps-omdömen i skolan så då är det väl inte mer än rätt att regeringen själv får ett halvtidsbetyg. Håll i hatten, här kommer det, utan skyddsnät. Skalan är den gamla klassiska där 5 står för mycket bra och 1 för usel.

Fredrik Reinfeldt, statsminister 4. Har fortsatt med den lyssnande stilen från valrörelsen och har i stort sett gjort det bra. Han har dessutom lyckas hålla ihop regeringen utan några synbara kriser.
Jag tror dock att han måste tagga upp inför valrörelsen och ta mer plats i media.
Anders Borg, finansminister 3. Håller stramt i statens plånbok, så där är han godkänd. Däremot har jag lite svårt att se honom som moderat. När han talar arbetsmarknad låter han mer som en sosse (!). Är helt fel ute med sänkt bolagsskatt, sänk arbetsgivaravgifterna istället vilket även gynnar jobblinjen!
Jan Björklund, utbildningsminister 4. Är rak och tydlig i sin kommunikation, kunde möjligen var lite mer lyhörd.
Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister 2. Har inte märkts så mycket. Verkar lite trött när man ser honom. Ett namn för transferlistan?
Andreas Carlgren, miljöminister 2. Borde ha ett tacksamt och hett område att verka i. Tycker dock han släppt för mycket initiativ till mp och s. Måste kunna bättre.
Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister 4. Lugn och trovärdig för oss som inte tillhör kultureliten. Känns som hon representerar vanliga kulturkonsumenter. Bra jobbat!
Beatrice Ask, justitieminister 3. Kompetent och trovärdig, gör sitt jobb.
Carl Bildt, utrikesminister 5. Har verkligen hamnat rätt. Flyger och far, bloggar och debatterar, sätter Sverige på den utrikespolitiska kartan igen.
Mats Odell, kommun- och finansmarknadsminister 2. Har utåt sett lagt mest krut på utförsäljningen av statliga bolag, mindre på kommundelen. Det orättvisa skatteutjämningssystemet och regionindelningen har han än så länge gått bet på.
Tobias Billström, migrationsminister 4. Har ett otacksamt jobb. Hur han än gör så blir han påhoppad från vänster eller höger. Jag tycker han klarat balansen bra och sakta men säkert börjat ta debatten om hur vi bäst tar emot nya asylsökande. Inte med bidrag och kravlöshet utan med rätta förutsättningar och styrning mot jobb och egen försörjning.

Spännande fortsättning och sammanfattning imorgon!

Läs även: DN, DN, SvD, SvD, AB. (Fotot ovan av Pawel Flato)

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Billström har naturligtvis rätt. Det var ett påpassligt och bra utspel. Invandringskostnaderna måste minskas.

Problemet är att utspelet inlemmar sig i överordnad borgerlig klassförskansningspolitik, vilket enligt Tankelagen Om Primitiv Association betingar Aftonbladsvänsterns reaktion, med obligatoriskt retorikutbrott humanism fiske i främlingsfientlighetens grumliga vatten blah blah blah blah varigenom vänsterpolitiken diskrediteras folkligt och den borgerliga huvudagendan i själva verket biträdes.

Här blir det lite komplixerat. Analysen behöver föras i mer än ett led, vilket natuligtvis övergår den politiskt-mediala överklassens supraklavikulära kapacitet (folket har ingen alls). Politik = Dumskallarnas Sammansvärjning.