fredag 8 augusti 2008

Janne Josefsson direkt från Beijing

Nu ska allas vår sanningsjägare Janne Josefsson sända debatt från Peking. Enligt SvD ska programmet bygga på att ”inbjudna kineser i studion talar fritt och öppet om situationen i landet, och svarar på frågor från svenska tittare”.
Jomenvisst, det blir säkert ett program där många kineser lättar sitt hjärta. Kineserna är väl inte dummare än att de gör lite research på hr Josefsson för att ta reda på hans meritlista och skickar dit lämpliga medborgare. Jag har väldigt svårt att tro att människor som är kritiska mot regimen, har synpunkter på mänskliga rättigheter eller censur skulle våga framföra dessa åsikter i svensk TV.
Här är ju istället läge för hr Josefssons paradnummer. Åk till Kina med dold kamera, bestäm i förväg vilka svar som önskas, filma folk i smyg tills ”rätt” svar hittas. Klipp sedan ihop det till ett lämpligt och kritiskt reportage. Servera sedan i dramatisk form blandat med direktsänd, darrande handkamera som dessert.
Undrar förresten hur han ska göra? I vanliga fall är ju hans program tydligt ”vänster”. Nu kommer han till ett samhälle som är ”vänster om vänster”. Då måste ju detta bli ett ”högerprogram” om han ska vara motvalls. Ett sådant har han väl aldrig gjort...?

Läs även AB.

Inga kommentarer: