onsdag 27 augusti 2008

Regeringsbetyg i halvtid – del 2

Ok, er väntan är över, här kommer andra och sista delen av bloggfavoriten som startade igår.

Cecilia Malmström, EU-minister 2. Verkar vara på hugget men det känns inte som det händer något.
Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister 3. Har hamnat i blåsväder några gånger men hanterat det lugnt och korrekt.
Maud Olofsson, näringsminister 2. Mycket snack men liten verkstad. Pratar om att underlätta för företagarna men ännu har inget hänt. Kan förstå att hon får brottas med Borg om pengarna men lättnader för företagen är en borgerlig profilfråga som vi inte får klanta till.
Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister 3. Har fått jobba hårt med bl a Försäkringskassan nya arbetssätt och i stort sett gjort det ok.
Sten Tolgfors, försvarsminister 2. Fick kliva in i ett getingbo med försvarsneddragningar och FRA. Kan tyvärr inte påstå att han inger förtroende. Transferlistan!
Ewa Björling, handelsminister 1. Ewa vem? Jag har inte noterat något från henne hittills. Ursäktas möjligen av att jobba under mediafantomen Bildt. Transferlistan!
Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsminister 2. Har fått klä skott för reformerna på arbetsmarknaden, inte minst förändringen av A-kassan. Är dock alldeles för flat när det gäller förändringar i arbetsrätten. Verkar rädd att ta strid med facket.
Gunilla Carlsson, biståndsminister 3. Har rensat upp bland biståndstagarna och börjat ställa krav på redovisning, bra. Lite osynlig dock.
Göran Hägglund, socialminister 3. Förvånansvärt osynlig för att även vara partiledare. Har problem internt bl a i frågan kring könsneutrala äktenskap. Dags att sätta ned foten Göran om kd ska bli mer än ett femprocentsparti!
Åsa Torstensson, infrastrukturminister 1. På infrastrukturfronten intet nytt. Vad händer med kringfartslederna runt Stockholm? Transferlistan!
Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister 3. Startade strålande, bl a i samband med de s k Rosengårdskravallerna förra året. Verkar tyvärr ha tappat farten.
Eskil Erlandsson, jordbruksminister 4. Ett fynd! Talar så vanliga människor förstår. Har börjat ta upp frågan om EU:s orimliga jordbruksstöd.

Total sett ger jag alliansregeringen betyget 3 för första halvlek. Positiva inslag bl a att man faktiskt genomfört väldigt många vallöften vilket verkar förvåna vissa journalister och väljare. Negativt är bl a hanteringen av FRA-lagen och trögheten i förändringstakten för att gynna småföretagen.
För att ha en chans mot Team Mona i valet krävs ett ökat fokus på vad de faktiskt gjort och vill göra under nästa mandatperiod, dessutom ett ökat tryck på den grön-röda kartellen att redovisa sina alternativ. Det vill till att framförallt Fredrik Reinfeldt blir synligare i media och tar så många debatter han kan med mp, s och v, då har vi en chans att få fortsätta arbetet. Kanske bör vissa spelare i laget bytas ut. Tips finns att hämta på denna blogg. Det politiska transferfönstret är som tur är ständigt öppet...

Läs även: DN, DN, DN, SvD.

Inga kommentarer: