torsdag 7 augusti 2008

Bankrånen ökar – vad göra?

Värdetransportrånen minskar vilket gör att de tungt kriminella istället går över till bankrån eftersom det är kontanter man är ute efter. Diverse experter talar om slutna system, bankkontor utan kontanter och andra åtgärder. Jag har ett förslag till lösning som ingen, särskilt inte bankerna själva, verkar vara så intresserad av.
Att kortbetalningar är ett mycket säkrare, och oftast smidigare sätt att betala på verkar de flesta vara eniga om, utom företagare med små butiker. Varför då undrar du? Jo, det beror på att det är fruktansvärt dyrt med kortinlösen för butikerna, särskilt för småbelopp.
Varje kortbetalning kostar butiken 3-5 kr om du betalar med betalkort. Använder du kreditkort tar banken ca 3% på beloppet.
Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att en dagstidning för 10 kr med kortbetalning oftast är en förlustaffär för småbutikerna som ofta säljer produkter de själva inte prissätter, t ex tidningar, spel och cigaretter. Hur det än är så har butikerna kostnader även för kontanthantering. Frågar man banken så skyller de på Visa, Amex och Mastercard och sedan kommer man inte längre.
Lösningen? Lägg avgift på alla bankomatuttag och ta bort alla kortavgifter! Banken tappar en del intäkter men kan på sikt dra ned kostnaderna för säkerhet och psykologbehandling av personal som utsatts för rån.

Se inslag från Rapport.

Inga kommentarer: