tisdag 9 oktober 2012

Miljöpartiet – förbudspartiet

Jag skrev häromdagen att jag tyckte att Åsa Romson klarade sig bra i partiledardebatten. Att hon var tydlig och inte så ”vänster” som många andra i hennes parti.

 Nu har ett nytt exempel på detta vänstertänk dykt upp. Två miljöpartistiska riksdagsledamöter, Annika Lillemets och Stina Bergström, har skrivit en riksdagsmotion där de vill ha en lag mot söndagsöppna butiker. De vill även se över öppettiderna i butikerna på kvällstid.

Annika Lillemets, MP

Motivet skulle vara att:Förutom att uppmuntra till en mer balanserad och sansad syn på konsumtion, skulle en vilodag i veckan för konsumenter, handelsanställda och butiksägare kunna bidra till förbättrad folkhälsa genom att minska den stress många lider av idag.”

De fyller på med: En köpfri dag i veckan skulle kunna ge oss mer tid att vara annat än kunder och konsumenter, vi är vänner, föräldrar, barn, älskande, fotbollsspelare, svampplockare och mycket, mycket mer.”

Miljöpartisterna vill säkert väl, men ofta blir det ändå så fel. Ett sådant här förslag leder ju bara till ytterligare stress för många grupper, inte minst barnfamiljer, som redan idag har svårt att få tiden att räcka till. Med söndagsstängt blir ju veckoschemat ännu mer komprimerat, eller hur? Dessutom skulle många arbetstillfällen försvinna, inte minst för extrajobbande ungdom.

Jag tror att de allra flesta svenskar uppskattar den valfrihet som långa öppettider ger. Som fd butiksägare vet jag också att väldigt många svenskar med invandrarbakgrund tar sina första steg in i det svenska arbetslivet genom att starta, eller jobba i, små servicebutiker med generösa öppettider som konkurrensmedel. Även mot den gruppen skulle en stängd dag slå hårt.

Läser att den ena motionären, Annika Lillemets, även vill flytta statyerna av Karl XII och Gustav II Adolf till en mer undanskymd plats i Stockholm.  Visserligen var ju inte Karl XII särskilt framgångsrik, men borde inte en riksdagsledamot ha viktigare saker att bekymra sig om?

Men, man borde inte vara förvånad att det kommer från ett parti som även motionerar om ”en köttfri dag i skolorna”. Kanske vill MP snart att vi ska börja göra planekonomiska femårsplaner?

Relaterat: DI, SvD, DN, DN, AB, AB, Exp, Exp.

Inga kommentarer: