tisdag 23 oktober 2012

Bra där, EU. Men snuset då?

EU har beslutat stoppa in det s k könsbalansdirektivet i kylskåpet. I klartext handlar det om det förslag som skulle tvinga börsnoterade företag att kvotera in 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna till 2018.

Ett bra beslut tycker jag, av flera skäl.

EU ska inte lägga sig i den typen av frågor. Istället borde det ligga i styrelsernas intresse att ha en bred representation, som speglar både kundkrets och samhälle.
Dessutom skulle detta vara att göra våld på aktieägarnas suveränitet. Vad skulle nästa steg vara? Att EU ska bestämma vilka marknader som företagen får verka på?

De företag som i dagsläget inte har en styrelse som speglar sina kunder och samhället i övrigt är bara att beklaga.

Sedan är jag övertygad att om att ingen vill bli inkvoterad, vare sig på grund av kön, ålder eller bakgrund. De flesta vill såklart bli valda utifrån sin kompetens och ingenting annat.

Slutligen kan jag, apropå EU, inte låta bli att kommentera ”Snusgate”, eller vad man nu ska kalla affären med mutanklagelserna mot EU:s ”snuskommisionär”.

Jag är väldigt positiv till EU, inte minst som ett fredsprojekt, men här är ytterligare ett område där EU borde hålla fingrarna borta. EU ska ju främja handel, inte stoppa den. Att dessutom ha fräckheten att ge sig på snuset, när man tillåter cigarettexport är bara pinsamt och tar bort en hel del av EU:s trovärdighet.

Relaterat: DN, DN, AB, AB, SvD, SvD.

Inga kommentarer: