torsdag 11 oktober 2012

Fega avskum

Talibaner har tagit på sig skulden för det avskyvärda mordförsöket på en 14-årig pakistansk flicka. Flickan blev internationellt känd då hon som elvaåring 2009 började blogga för BBC, om livet under talibanskt styre. Hon nominerades 2011 till det internationella barnfredspriset.


Det är inte första gången som talibanerna med våld försöker hindra flickor i området att gå i skolan och skaffa sig en utbildning, utan det här är något som sker systematiskt.
När man ger sig på en liten flicka och försöker mörda henne för att hon yttrat sig om livet under talibanernas förtryck, måste betyda att de upplevt henne som ett hot. En 14-årig flicka?

Fega avskum är vad de är! Vuxna karlar med Kalasjnikov mot småflickor! Modigt!

Vad kan man då göra åt problemet? Den första tanken, med reptilhjärnan, säger våld. Att göra som Ronald Reagan en gång sa om konflikten i Palestina, när han inte visste att han spelades in: ”Bomba skiten ur dem, och gör hela området till en stor parkeringsplats”.

Självklart löser inte våld, problemet utan jag tror mer på utbildning. Naturligtvis utbildning för flickorna, så att de får samma chanser som pojkarna, men även utbildning för pojkarna. Det behövs så att de inte växer upp till samma trångsynta män som sina fäder. Ett mödosamt och långsiktigt arbete, javisst, men det tar tyvärr tid att bryta ner en hel kultur av okunskap som byggts upp under århundraden..

Jag skulle gärna se att det bistånd som lämnas till de länder som har dessa problem, villkoras på den här punkten. Ingen utbildning – inga pengar till andra projekt.

Idag är det den första internationella FN-dagen för flickor och deras rätt till att besluta om sitt eget liv. Det handlar både om hur utsätts för dubbel diskriminering gentemot både deras ålder och kön, vilket gör dem speciellt utsatta, och hedersrelaterat våld och tvångsgifte.

Att den dagen behövs, mycket mer än de flesta andra ”dagar”, visar tyvärr den här tragiska attacken alltför väl.

Ett annat inlägg i samma ämne hittar du här.

Relaterat: DN, DN, DN, AB, SvD, SvD, SvD.

Inga kommentarer: