fredag 5 oktober 2012

Kling och Klang i tingsrätten i Södertälje

Den stora rättegången mot det kriminella Södertäljenätverket måste tas om. Orsaken är att en av nämndemännen visat sig varit jävig, eftersom han samtidigt suttit i polisnämnden i Södertälje.


Målet har hittills kostat 200 miljoner och nu måste förhandlingen i tingsrätten alltså tas om. Dessutom är det sannolikt att det, oavsett utgången, kommer överklagas till hovrätten också denna gång.

Man tar sig för pannan! Finns det ingen checklista när man tar ut nämndemännen (och –kvinnorna)? En checklista som både domare och den enskilde nämndemannen kan studera och kontrollera? En checklista som talar om vad som gäller i detta fall.

Skandal om det inte finns! Skandal om det finns, och de berörda inta använt den! Skandal att de modiga vittnena tvingas göra om hela proceduren igen! Och, faktiskt, skandal att de åtalade inte kan få börja tjäna av sina straff eller friges, om så är fallet.

Tänk vad många vardagsbrott man kunnat lösa för de pengarna. Min partikompis Maria Abrahamsson, får här en massa vatten på sin kvarn. Hon vill nämligen avskaffa systemet med nämndemän. Kanske har hon rätt?

Jag erbjuder mig att på stående fot fixa en checklista för ett litet konsultarvode bestående av bara 2 % av den totala kostnaden. Växelpengar i sammanhanget…

Relaterat: DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB.

1 kommentar:

elina sa...

Om nu tidningsartiklarna har skrivit rätt om Södertäljerättegången var det försvarets advokat som efter rättegången "upptäckte" jäv. Vet ej om det var så men kan inte målsägaren och de åtalade genom sina advokater godkänna nämndemännen och sedan vara nöjda? Lite som jury i USA.