fredag 25 mars 2011

Ärligt, Anders Borg

Anders Borg orsakar i dag rabalder och spekulationer när han i en intervju säger att den dagen han slutar som finansminister blir den bästa i hans liv. Han ser uppdraget som finansminister ett ansvarsfullt och långsiktigt, men kanske inte alltid det roligaste.

I många fall skulle ett sådant uttalande göra att politikern ifråga förvandlades till en ”inte-person” eller en ”lame duck” som vi säger på nysvenska. Jämför perioden från det att Mona Sahlin aviserade sin avgång till idag. Vem har, ärligt talat, överhuvudtaget brytt sig om henne och hennes åsikt sedan dess?

Jag är övertygad om att så inte blir fallet med Anders Borg. I stället visar han att han är en människa av kött och blod som har känslor som alla vi andra. 
Svenska folket har lärt sig av Anders Borg, och Fredrik Reinfeldt, att även politiker med toppuppdrag kan vara vanliga människor som utför uppdrag därför att man vill påverka, ta ansvar och förändra, inte för att partiet kallar eller för att man inte kan något annat.

Jag skulle önska att fler kunde vara så öppna och ärliga med sina känslor som Anders Borg. Det kanske skulle underlätta rekryteringen till politiska uppdrag på både nationell och lokal nivå.

Han säger också att han kommer att sitta kvar hela denna period, vinna valet 2014 och fortsätta en bit in på nästa mandatperiod. Det är inte bara bra för Moderaterna och Alliansen, utan även bra för Sverige.

Foto ovan: Johan Ödman


Relaterat: DI, AB, AB, AB, AB, AB, DN, SvD, Exp.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Avgår han med tanke på den starka kritik han har fått av sitt eget finanspolitiska råd?!

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Du har missuppfattat hela saken. Han ska inte avgå. I alla fall inte på många år. Du kan vara lugn, landets finanser är i goda händer.

Mikael sa...

Hej Dick! Jag håller med dig, och jag tror det här kan sända mycket positiva signaler. Det jag menar är att det ger en "mänsklig" bild av alliansen, och att våra ministrar är vanliga människor av kött och blod, och att de har känslor precis som alla andra människor. Dvs, att den bild som den "yttre" vänsterkanten av svensk politik försöker sprida inte stämmer med verkligheten. Och att alla vänstergrupper som gnäller och försöker smutskasta alliansen på olika sociala medier har helt fel när de försöker peka ut alliansen och dess ministrar som totalt känslokalla människor.

Anonym sa...

De signaler som jag känner kommer från Anders Borg är signaler från en ointresserad finansminister som inte kommer att kunna orka göra sitt yttersta.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# De signaler jag känner, är från en människa av kött och blod som våga säga vad jag tror de flesta i hans position känner.

Inte som en politisk broiler som växt upp i "folkrörelsen" och inte har något annat liv.

Anonym sa...

Dick Bengtson.
Det spelar ingen roll om det är en finansminister, en tjänsteman, en lokalvårdare eller en snickare. Känner personen i fråga så för sitt arbete så kan h*n inte göra ett bra jobb.

Anonym sa...

Att Anders Borg känner som han gör är säkert inte så konstigt. Han känner väl att tiden håller på att rinna ut.

Att sänka skatter och skryta om välskötta finanser är ju inte så svårt så länge man kan få in pengar genom att sälja ut företag och plocka pengar från sjuka och arbetslösa. Var skall pengarna till att smörja borgarväljarna komma ifrån nu?

I DI idag står det så här: "Borg sämst på prognoser 2010. Finansdepartementet var sämst på att göra ekonomiska prognoser förra året".
Detta säger allt om Borg och regeringen. Frågan är bara om det var av okunnighet eller ett försök att slå blå dunster i ögonen på valboskapen.
Båda sakerna är ju lika illa.