onsdag 23 mars 2011

Inte så konstigt egentligen, men ändå förvånande

I princip alla lagidrotter som spelas på arenor såsom fotboll, ishockey, handboll, bandy och basket tappar åskådare enligt en undersökning av SVT. Alla har tappat åskådare under den senaste säsongen jämfört med året innan förutom innebandyn som ökar, om än blygsamt. Fotbollens näst högsta serie, Superettan, ökar visserligen också, men det beror förmodligen på att publikmagneten Hammarby hamnat där. Detta förklarar såklart även en del av publikminskningen för Herrallsvenskan.

Egentligen är det inte så konstigt. Elitidrott är underhållning och där ökar både utbudet och distributionskanalerna hela tiden. Tyvärr har de flesta klubbarna inte riktigt hängt med utan erbjuder i stort sett samma produkt som för 20 år sedan. 

Några få försöker skapa en helhetsupplevelse för besökaren som trots allt väljer att förlägga sin dyrbara tid på arenan. 
När jag började gå på fotboll räckte det med vaktparaden före matchen och en korv med bröd i pausen. Den tiden är förbi.

Man kan ana att trenden generellt kommer att fortsätta eftersom allt fler unga väljer bort traditionella lagsporter med träning-träning-träning-match varje vecka. De unga väljer istället träning där de själva väljer frekvensen, som gym, eller spontanidrotter.

Det som förvånar mig är att många av de stora idrotterna ställer allt hårdare krav på publikkapacitet för att godkänna arenor för spel i de högsta serierna. 
De borde börja med att fylla de halvtomma arenorna och säkra återväxten, istället för att kräva utbyggnad på någon annans bekostnad.

Relaterat: DN, SvD, AB, SVT, SVT, SVT.

Inga kommentarer: