måndag 21 mars 2011

Försvarslösa i 10 dagar?

Att Sverige ska bidra med flygplan av modellen JAS 39 Gripen för att hjälpa till att vidmakthålla flygförbudszonen över Libyen, verkar det finnas en bred politisk enighet om. I alla fall om FN ställer frågan.
Jag tycker det är självklart att även mindre länder ska ställa upp efter bästa förmåga om FN kallar, om inte annat för att ge bredast möjliga legitimitet till operationen.

Vad som däremot oroar mig är de uppgifter som kommer från flygvapnet att svenska plan kan vara på plats om 10 dagar. 10 dagar? Såvitt jag vet tar det ungefär 5 timmar för ett charterplan laddat med soltörstiga svenskar att ta sig ner till Medelhavet.

Jag kan förstå att det krävs lite inställelsetid och kanske några timmar för att gå igenom utrustning för människor och flygplan. Men 10 dagar? Försvaret själva säger att det förmodligen går snabbare, ”bara några dagar”, men även det känns som alldeles för lång tid.

Betyder det att om vi själva blir attackerade så får vi skicka ett SMS till angriparen och be honom vänta medan vi dammar av planen och pumpar däcken?
Jag trodde i min enfald att vårt flygvapen ständigt var berett på att rycka ut vid behov och var den enhet som först skulle kunna försvara vår gräns. Jag hade tydligen fel.

I Sveriges budget för 2011 finns 45 miljarder avsatta till ”Försvar och samhällets krisberedskap”. Är det här det bästa som kan åstadkommas för den jättesumman?


Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.


4 kommentarer:

Wiseman sa...

Du får skilja på äpplen och päron. Den nationella beredskapen är helt annat än den internationella. I vissa fall handlar det om minuter.

Icke för ty finns det betydligt mycket mer som kan åstadkommas för de dryga 40 mdr kr som vi årligen lägger på försvar. Oavsett beredskapsnivå får dagens försvar efter 90- och 00-talens slakt svårt att hantera en angripare.

Anonym sa...

På min tid i Svenska luftwaffe kom dom i luften på 3 minuter men det var då den "lede fi" kom från öster :-) Det är säkert samma idag. du kan sova lugnt!

/ Jensa

Dick Bengtson sa...

#Wiseman & Jensa# Tack för att ni lugnar mig när det gäller vår nations egna försvarsberedskap.

Men ifall vi skulle behöva hjälp någon gång, skulle inte vi vilja att hjälpen kom snabbare än 10 dagar? Jag menar, tjänster och gentjänster, typ.

Wiseman sa...

Helt klart. Det är därför man bör syna den förda säkerhets- och försvarspolitiken ordentligt i sömmarna. Faktum är att vår solidaritetsförklarings funktion är helt avhängig av huruvida vi agerar i Libyen eller inte.

http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2011/03/solidaritetsforklaringens-libyska.html