onsdag 9 mars 2011

Utan kontanter dör småbutikerna

Det ligger ett lagförslag i Riksdagen idag från den samlade oppositionen, inklusive SD, att införa sluten kontanthantering i detaljhandeln. Syftet är att minska butiksrånen.

Kostnaden att installera ett system sägs uppgå till 100 000, per kassa. Tanken är naturligtvis god men visar bara att oppositionen inte alls förstår hur villkoren ser ut för de mindre butikerna.

En sådan stor investering skulle ta knäcken på en massa små butiker som lever under knappa marginaler. Det finns redan idag många småbutiker som inte tar kortbetalningar ens, p g a bankernas höga avgifter även för småköp.

Dessutom har de flesta butikerna nyligen tvingats investera i nya kassasystem i myndigheternas iver att komma åt svarta pengar.

Små rörelser i servicebranschen skapar många arbetstillfällen, inte minst för människor med invandrarbakgrund och är viktiga förstajobb för många på den svenska arbetsmarknaden.

Miljöpartiet säger sig värna om småföretagen, S och V kallar sig arbetarpartier. Med det här förslaget slår de undan benen på dem de säger sig värna om.

Samhället ska inte anpassa sig till buset – det borde vara tvärtom!


Relaterat: SvD, DN, DN.

2 kommentarer:

Goten sa...

Varför kallar du grova överfall för bus? Är det sådant som gynnar en politisk karriär i Stockholm?

Har inte förresten Sarnecki och andra kriminologer sagt att brottsligheten inte ökar.

Har du andra siffror på "buset"?

Jag ser lagförslaget som en förevändning för att avskaffa småföretagarna. De är obekväma för ett alltmer totalitäört svenskt samhälle.

Dick Bengtson sa...

#Goten# Du har rätt i att rån är ett grovt brott. I övrigt förstår jag inte vad du talar om.

"Totalitärt svenskt samhälle"..?
Detta förslag kommer från oppositionen, inklusive ditt parti SD. Uppenbarligen förstår de inte småföretagens vardag.