fredag 11 mars 2011

Juholt med butler

Så kom då alltså förslaget. Vilka ska leda det tidigare största partiet i landet mot förnyelse och kommande segrar på valens arenor?

Inte blev det Damberg. Inte blev det Österberg. Inte blev det den kvinnliga upplagan av mäster Palm. Det blev inte ens Östros, trots GPs påtryckningar. Det blev Håkan Juholt som får med sig en egen kvinnlig butler i form av Carin Jämtin.

Hade man satsat en femma på detta tandempar för en månad sedan hade man säkert fått minst 112,3 i odds på det vadet.

Vad kan man då vänta sig för politik från (S) efter detta? Svårt att sia om eftersom Juholt inte tidigare haft särskilt hög profil i media. Egentligen har han ett guldläge. Efter två valförluster och i avsaknad av tydlig politik har han alla förutsättningar att sätta sin prägel på partiet och försöka vända skutan.

Han står till vänster om mitten inom partiet, är en gråsosse sedan barnsben och gillar Elvis. Tydligen räcker det också med medelmåttiga betyg från gymnasiet för att bli partiledare inom (S).

Man kan ju misstänka att han är en kompromisskandidat, och hans uttalanden nedlåtande uttalanden om partiets behov av förnyelse förstärker den teorin. Här ska det inte ändras kurs för radikalt, trots att han uppenbart har chansen.

Han har visserligen inte blivit vald formellt ännu, men uppenbarligen behöver i alla fall inte mitt parti oroa sig för konkurrens i grenen förnyelse.

Carin Jämtin då? Även här luktar det kompromiss lång väg. Ett offer till kvinnorna och stockholmarna i partiet. Att hon inte är någon valvinnare har hon redan visat.


Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

Inga kommentarer: