söndag 6 mars 2011

Jag sa ju det, Beatrice!

När vi träffades inför valet, i Stockholms Landstingshus framförde jag just idén om fotboja för unga lagöverträdare. Du var inte så pigg på det då, men det gläder mig att du har ändrat dig.
Jag tycker visserligen att man kan gå ner ytterligare några år, men dagens förslag är en bra början.

Att tre av fyra dömda till sluten ungdomsvård återgår till brott är naturligtvis inte godkänt och utslussning med fotboja är ett bra förslag. Det ger de unga en möjlighet att delta i undervisning, föreningsaktiviteter och annat under kontrollerade former. 
Jag är dessutom övertygad om att de unga själva föredrar boja istället för en övervakare. Om det dessutom frigör resurser som istället kan satsas på vården så länge de är inlåsta skapas en klassisk win-win.

Frågan är om man inte skulle kunna gå ytterligare några år nedåt i åldrarna och då mer i preventivt syfte?
Det är allt för många 13-14-åringar som begår småbrott som snatterier, klotter och annat. Att vissa av dem är i riskzonen för någonting värre är i allmänhet inte så svårt att avgöra.

Varför inte kunna döma dessa till någon form av husarrest på sena kvällar och helger som övervakas med just fotboja? Självklart ska de kunna gå i skolan och delta i organiserade föreningsaktiviteter, men under ”risktiderna” borde de hålla sig hemma om inte annat för att bryta upp från dåligt sällskap med ”fel” kompisar.

Exakt hur det ska gå till är jag inte klar över, men jag tycker absolut tanken är värd att prövas. Fundera även på det, Beatrice!


Relaterat: DN, SvD, AB, Exp.

Andra bloggar om, , , , .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dick!
Om man är dömd att bära fotboja har man i praktiken husarrest.

Sen kan man ju undra över om det är så att en ung människa begår brott för att den har "hemproblem" och vad som händer om den personen skulle bli dömd till husarrest?

Hälsningar
Maria Hagbom

Dick Bengtson sa...

#Maria# Håller med om att det kan bli problem vid dålig hemmiljö, men tror fortfarande att fotboja kan passa i vissa fall. Det är väl bra om det finns flera olika åtgärder att sätta in, eller hur?

Vadå "i praktiken husarrest"? Man kan ju fortfarande delta i de aktiviteter som är beslutade.

Anonym sa...

Men de har husarrest därför de får bara vara på vissa platser enligt ett schema...i skolan och i hemmet i praktiken. Det är ju vad du är som fotbojan kontrollerar.

Barnen måste få gå i skolan oavsett att de gjort fel.

//Maria

Dick Bengtson sa...

#Maria# Jag har väl aldrig sagt att de inte ska få gå i skolan? Tvärtom, det är ju dit de ska gå.

Däremot ska de inte få hänga ute på kvällar och helger.