söndag 28 juli 2013

EM-reflektioner

”Fotboll är en sport med 22 spelare som jagar en boll, och till slut vinner Tyskland”. Så har någon lustigkurre till expertkommentator uttryckt det någon gång. Idag blev det en sanning, igen.

Fotbolls-EM har blivit en succé och ett fantastiskt skyltfönster för tjejidrott i absolut toppklass. Arrangemanget har slagit alla möjliga publikrekord och förmodligen också rekord i uppmärksamhet från svenska folket.

Orsakerna till det ser jag som två. Inte spelet, svenska tjejer har spelat bra förut, ska sanningen fram så överträffade inte det svenska laget förhoppningarna på något sätt. Att komma till semifinal i ett EM var godkänt, inte mer. I VM och OS tillkommer många duktiga nationer såsom Brasilien, Kina och USA, så man kan knappast säga att vårt lag är i världsklass baserat på denna turnering.

Nej, orsakerna till succén stavas Sundhage och media och deras symbios. Medierna älskar Pia Sundhage och kärleken verkar vara besvarad. Pia Sundhage andas fotboll och hennes kompetens parat med entusiasm går hem i stugorna och ger ökat spaltutrymme.

Det känns också som att fotboll för damer efter detta mästerskap slipper skuggan av att bli jämförd med herrarna. Som någon sa: ”Vem jämför herr- och damhandboll, eller stavhopp för damer respektive herrar”?

Det tråkiga är alla de nättroll som lägger sin sjuka energi på att kritisera spelarna för sitt utseende eller sin sexuella läggning. Där tror jag i och för sig media är lite medskyldiga, med artiklar om spelare som ”kommer ut”. Vem ställer överhuvudtaget frågor till manliga spelare om vem de delar säng med? Det har ju ingen som helst betydelse för deras prestation på planen.

Till nästa EM måste UEFA naturligtvis lägga in en match om bronsmedaljerna och sluta upp med larvet att lotta (!) om vilka lag som ska gå vidare från gruppspelet.

Förhoppningsvis kan nu de svenska klubbarna surfa med på vågen och få fler småtjejer att vilja prova fotboll. I Tyresö behövs inte det, den effekten är redan uppnådd här.

Till sist några svenska spelaromdömen:

Bästa spelare: Kosovare Asllani, vilken teknik!

Största överraskning: Att Nilla Fischer klarade mittbacksrollen så bra.

Nu ser vi fram mot hösten i allsvenskan och ni vet ju vilka jag håller på…

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jäpp, Sleipner

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Tyvärr lirar inte Sleipner i damallsvenskan..;-)