En motion till gårdagens möte i Tyresö kommunfullmäktige handlade om hur man kunde öka valdeltagandet i vissa valkretsar med sämre valdeltagande än i andra. Utan att gå in på detaljer så rörde sig debatten i gränslandet mellan hur mycket man kan stimulera det politiska intresset, och vems ansvar det är, och hur mycket man faktiskt kan begära av medborgarna i en demokrati.
Piratpartiet har raggat medlemmar på nätet och fick enligt egen utsago ihop 600 nya under ett dygn. Att bli medlem kostar ingenting, det är bara att fylla i ett formulär på nätet och sedan klicka på en knapp. Smidigt och enkelt, något för oss övriga ”gammelpartier” att ta efter kanske?
Vad som inte riktigt framgår är vilka de 600 är. Är det juniorer som tycker att det är häftigt med ett nätbaserat parti? Hur många av de 600 är röstberättigade? Hur många är tjejer respektive killar?
Samtidigt som jag motvilligt fascineras av snabbheten på nätet kan jag även känna tvivel över att det kanske är lite för lätt och snabbt. Är dessa 600 till exempel ointresserad av andra politiska frågor? Vårt samhälle består ju inte bara av FRA, IPRED och patentfrågor? Utan att negligera dessa så är de bara en liten, fjuttig del av de flesta människors vardag som snarare domineras av jobbfrågor, ekonomi, skola, förskola, äldreomsorg... Jag skulle kunna räkna upp massor med fler frågor som är viktigare i de flesta människors liv.
Vad tycker Piratpartiet om dessa? Ingenting! Kommer de in i riksdagen stöder de den regering som bäst driver deras frågor! Snacka om ”Calzone Surprise”!
Vissa länder har testat val via Internet där du som röstberättigad lika gärna som du förtidsröstar eller kliver iväg på själva valdagen kan lägga din röst på nätet. Är detta ett hot eller en möjlighet för demokratin? Kommer vi att klara av att behålla det ansvarsfulla i att lägga vår röst utifrån ett genomtänkt ställningstagande eller riskerar valet att bli som nättidningarnas dagliga röstningar, typ ”vem vinner kvällens idolfinal”. I det sistnämnda fallet går det snabbt, är till intet förpliktigande och riskerar i slutändan att förvandla en demokratisk process till ett anonymt spektakel.
I Tyresö kommer vi att testa nätdemokrati i en medborgarpanel, där 170 kommuninnevånare mellan 18 och 81 år regelbundet kommer att få tycka till i aktuella frågor via mail och enkäter på nätet. Det här är en annan, kanske lite mer djuplodande, variant på hur man kan utnyttja nätet i demokratins tjänst.
Relaterat: SvD.
Andra bloggar om politik, Tyresö, Internet.
fredag 12 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
"Kommer de in i riksdagen stöder de den regering som bäst driver deras frågor! Snacka om ”Calzone Surprise”!"
Ska vi tala om överraskningar så ska vi inte glömma den största: att de borgerliga visade sig vara allt annat än liberala i ett flertal grundläggande demokrati- och rättssäkerhetsfrågor. Nej, talet om överraskningar är överdrivet. De som röstar på (pp) känner till förutsättningarna och i varje val så är det i alla fall runt 50% av befolkningen som blir besvikna.
"Är dessa 600 till exempel ointresserad av andra politiska frågor? Vårt samhälle består ju inte bara av FRA, IPRED och patentfrågor? Utan att negligera dessa så är de bara en liten, fjuttig del av de flesta människors vardag som snarare domineras av jobbfrågor, ekonomi, skola, förskola, äldreomsorg..."
Det finns många frågor som är en liten fjuttig del av människors vardag men som ändå är enormt viktiga samhällsfrågor. Jag är övertygad om att de allra flesta i allra högsta grad är intresserade av dessa andra frågor. Men vi har överlevt både borgerliga och vänster-regeringar och historien visar att det är väldigt svårt att få bort övervakning och integritetskränkningar när de väl är på plats, så det är en bra tidpunkt att försöka styra in på en annan kurs nu innan det är för sent.
En avgörande anledning till att jag är bland dessa 600 är inte bara att jag upprörs av regeringens inställning till FRA, IPRED och datalagring och alla implikationerna för demokrati, rättssäkerhet och personlig integritet. Nej, en viktig orsak är också att alliansen inte för en ärlig debatt i dessa frågor och inte verkar intresserad av att lyssna på och bemöta sakliga argument. Jag är i grunden för upphovsrättsskydd även för privat bruk, men inte om beivrande av intrång ska ske på bekostnad av rättssäkerheten och privatlivets helgd.
För övrigt är patent en väldigt stor del av min vardag som liten mjukvaruutvecklare. Jag har hindrats från att gå vidare med flera idéer jag kommit på själv för att de redan är patenterade. Det finns nästan inga programmerare som stödjer mjukvarupatent och ändå stödde moderaterna mjukvarupatent i EU - en helt förödande linje för alla dessa småföretag i Sverige. Moderaterna företagsvänligt? Knappast.
Hej Dick,
du frågar hur fördelningen av medlemmar ser ut.
Så här (födelseår och kön):
https://pirateweb.net/Pages/Public/Charts/MembersAgesGenders.aspx
Diagrammet finns, tillsammans med annan statistik över medlemskåren, på den här sidan:
http://www.piratpartiet.se/partiet/medlemsstatistik
I korthet kan man säga att det är människor i studentålder -- äldre gymnasister och genom hela högskoleåldern - som utgör toppen. Men sedan har du en inte alls obetydlig svans av äldre som bara långsamt klingar av ju äldre folk blir.
Det är däremot relativt mansdominerat, men det håller gradvis på att ändras.
¤Tor. Välkommen tillbaka till bloggen.
Du skriver: "Nej, en viktig orsak är också att alliansen inte för en ärlig debatt i dessa frågor och inte verkar intresserad av att lyssna på och bemöta sakliga argument."
Jag förstår din argumentation men du kanske inte har tänkt på en sak, världen och Sverige är oändligt mycket större än bloggosfären. Det finns massor med människor därute, riktiga människor, som har andra åsikter som också är värda att lyssna på.
Du skriver vidare: "Jag har hindrats från att gå vidare med flera idéer jag kommit på själv för att de redan är patenterade."
Jag är inte säker på att jag förstår, antingen har någon stulit dina idéer eller så var du inte först eftersom någon annan redan tagit patent på dem???
¤Rick. Tack för länken.
Eftersom det är gratis att vara med, vet ni hur många som även är med i andra partier? Vet ni hur era medlemmar tycker i andra viktiga frågor, t ex de jag var inne på i mitt ursprungliga inlägg?
Skicka en kommentar