söndag 9 februari 2014

Veckans spegelbilder

Vad är det viktigaste som hänt under veckan som gått? Här kommer några reflektioner från min horisont.


Veckan som gick dominerades till stora delar av vinter-OS i Sotji. Hur många medaljer kommer Sverige att ta hem? Hur kommer Putin vara klädd på invigningen? Frågorna och spekulationerna haglade.

Nu när invigningen varit, har vi i alla fall ett svar, Putin bar inte regnbågsfärgade trikåer. Jag tyckte invigningen var som alla andra invigningar, storslaget, pampigt men väldigt förutsägbar. Roligast var att se de gamla hjältarna Karelin och Tretjak när elden skulle tändas. Att förmodligen ingen svensk brottare, möjligen Tomas Johansson, tagit poäng mot Karelin, vet jag. Men det kan inte heller vara så många svenska hockeyspelare som lurat Tretjak när det begav sig.
Däremot kan man ju undra vad just Karelin, Sjarapova och Isinbajeva gjorde där? Visserligen är de skickliga atleter, men är inte de sommaridrottare?
Resultatmässigt vet vi såklart ännu inte hur det kommer gå för Sverige. Men Kallas och Hellners silvermedaljer är tunga prestationer och lovar mer.

Vi har också fått veta att LO sponsrat Socialdemokraterna med 70 de senaste åren och tänker fortsätta med det.. Detta trots att hälften av medlemmarna röstar på ett annat parti.

Vilken tur att man inte är med i facket! Jag skulle bli vansinnig om mina medlemsavgifter skulle gå till ett parti som jag absolut inte sympatiserar med!
Tänk tanken att ett Sacoförbund gick ut och berättade att man stödjer Moderaterna i valrörelsen med x miljoner eller ännu värre, SD. Vilket liv det skulle bli. Jag tycker det är sorgligt och uppmanar alla medlemmar i LO som inte sympatiserar med S, att fundera på om de ska behålla sitt fackliga medlemskap.

Filmaren Stefan Jarl har gjort en politisk dokumentär som SVT köpt in. I veckan har Jarl ”rasat” eftersom SVT, för ovanlighetens skull, insett att man inte kan visa hur vinklade program som helst och beslutat sända dokumentären efter valet. Heder åt SVT. Kan vi hoppas på ett trendbrott eller kommer vi få se Janne Josefsson med dold kamera försöka provocera fram korkade uttalanden från borgerliga valarbetare även detta år?

En mätning i veckan visar att förtroendet för Fredrik Reinfeldt som statsminister ökar i jämförelse med Stefan Löfven. Man ska såklart inte bry sig om mätningar allt för mycket, men ju fler människor som försöker se hr Löfven som landets statsminister framför sig, desto bättre tycker jag…

Till sist. Företaget Google manifesterade i samband med OS-invigningen sin avsky för Rysslands antigaylagar när man ändrade sin logo till regnbågsfärger. Snyggt gjort.
Samtidigt rekommenderar jag en artikel i DN som belyser Google och deras framtida ambitioner på ett både spännande och skrämmande sätt.

Är Google genomgoda eller är de SPECTRE livs levande?


Relaterat: DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Google samarbetar med NSA.
Nog sagt om SPECTRE:s barnbarn. Därför använder jag aldrig den tjänsten.


Vad är hemskt i Rysslands lag om att skydda barn från gaypropaganda? Jag har aldrig förstått debatten. Folk som attackerar Rysslands lagstiftning på området använder sig av dacapolögntaktiken. Emellanåt kan den vara framgångsrik för till sist tror folk att lögnen är sanning.

Du är själv ett praktexempel bäste Dick.

Lev väl och dröm om fler medaljer
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Det som är hemskt är att man via lagen legitimerar misshandel och förföljelse av HBTQ-grupper.

Lagen är bara ett svepskäl för att blåsa under homofobin som råder i Ryssland (och många andra öststater).

Det är det hemska om du inte förstått det!

Anonym sa...

Du har tidigare skrivit om Baltikum. Vad jag förstod har du dina rötter där.

Möjligen har jag fel i att man följer händelserna där och omkring man har sina rötter. Du har mycket att stå i och kanske inte förstod att EU och många av dess medlemsstater kritiserade Litauen för deras lag som skyddar barn från HBTQ-kunskap. Litauen stod på sig och genomförde sitt lagförslag.

Ryssland plankade Litauens lag.

Vi skriver nog om varandra eftersom jag anser att lagen är korrekt vilket jag hoppas att du också tycker men du trycker på att man använder den för annat. Om det är så är vi överens.

Ergo: Bra lag används till annat.

Är det rätt uppfattat?

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Har nog missat Litauen, men det gör ju inte saken bättre.

Jag tycker inte att man behöver en sådan lag.

I mitt "moderland", Lettland, är man också ganska homofobiska. Inget jag är stolt över.

Ergo: Dålig lag som inte behövs.

Anonym sa...

Vi är alltså inte överens när jag påstår att barn inte skall utbildas i HBTQ-frågor.

Det känns tragiskt.

Ungdomar som har frågor om sådant skall förstås få svar. Barn vet inte vad detta är.

Egentligen tror jag att du reagerar mot den östeuropeiska attityden mot de utsatta grupperna och inte mot lagen i sig.

Vi hörs igen Dick. Sov gott.

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Jag har väl aldrig påstått att barn ska utbildas i HBTQ-frågor.

Vi har en läroplan som säger när eleverna ska få undervisning i sex och samlevnad. Självklart ska de barn som ev frågar få svar.

Man behöver väl inte ha en särskild lag, som i sig diskriminerar människor.

Med det ryska sättet att se på saker skulle man då ha en läroplan som talar om vad man inte får undervisa om, vilket för mig är att se saker från fel håll.

Anonym sa...

Jo Dick. Du tyckte att lagen som föreskriver att barn inte skall utbildas i HBTQ-frågor är dålig. Detta är dina egna ord: "Ergo: Dålig lag som inte behövs."

Du var nog inte riktigt vaken när du skrev detta och du missförstod säkert vad jag menade. Lagen föredrar att skydda barn framför diskriminering av andra. Barn är mer oskyddade och då ser jag inte lagen som speciellt märklig.

Vad jag har förstått av ditt resonemang använder ryssarna lagen till att peka finger på HBTQ-folket. Det känns inte okej för min del.

Avslutar vi diskussionen Dick?

: )

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Överens? Nja. Min åsikt är fortfarande att bara det faktum att man tycker sig behöva en sådan lag, vittnar om ett homofobiskt och intolerant samhälle.

Överens om det?

Anonym sa...

Men för h-e ... anser du verkligen att barn är mindre värda än vuxna?

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Nej, har jag sagt att barn är mindre värda?

Anonym sa...

Ja, nu har du sagt det två gånger.