torsdag 27 februari 2014

Vad är fattigdom – egentligen?

Aftonbladet, eller ska vi kalla tidningen för ”Husbondens röst”, driver en kampanj som man kallar "Nya Fattiga Sverige". Som av en händelse driver man tesen att det ekonomiska raset för pensionärerna startade 2006.
Den här kampanjen ser jag som en del i vänstermedias, LO:s och Socialdemokraternas systematiska smutskastning av välfärdssektorn. Smutskastningen har i princip pågått sedan man förlorade valet 2010, i vissa fall längre och både LO och S investerar stora pengar i den. Nu senast filmen som LO producerat och finansierat om det ”Reinfeldska samhället”. Är det verkligen någon som tror att den är objektiv?

I Tyresö har S i många år trumpetat ut att skolan är så usel, att så många barn far illa, men när man frågar Tyresöborna, så är det ingen som känner igen sig.

Strategin är uppenbart att genom att upprepa ett budskap, få väljarna att resonera ungefär som så att: ”Jag har fått det bättre, mina barn har en bra skola, men eftersom jag läser om hur många som har det dåligt, så är det säkert så”.

Och visst finns det en del pensionärer i Sverige som lever på marginalen. En specifik grupp är exempelvis kvinnor som under större delen av sitt liv arbetat i hemmet, och därmed inte betalat särskilt mycket i skatt. För dem, och andra, finns det ett socialt skyddsnät, som det ska finnas i en välfärdsstat som Sverige.

Men finns det verkligen fattiga i Sverige? Nja, det beror såklart på definitionen, men jag vågar sticka ut hakan och svara nej på den frågan. Den senaste månaden har vi kunnat följa hur de rumänska romerna som kommit hit för att tigga, har det i sitt hemland. Jämfört med deras situation har vi inga fattiga!
Det finns massor med listor som visar att Sverige är ett av de allra bästa länderna att åldras i. Har alla de fel?

Däremot kan man även i Sverige ha det fattigt ur andra perspektiv. Om man inte har tillräckligt inflytande över sitt eget liv, kan man vara fattig på egenmakt. Träffar man inte andra människor att utbyta tankar med, kan man lida av intellektuell fattigdom. Men att påstå att så många pensionärer i Sverige är ekonomiskt fattiga. Nej det stämmer inte.
I kampanjen använder man begreppet ”relativ fattigdom”, d v s hur en enskild har det i jämförelse med medianen (den som ligger i mitten på listan). Det får den konsekvensen att om hushållens inkomster stiger mer för de som arbetar, så höjs också gränsen för fattigdom även om många i de undre inkomstskikten också fått det bättre. Skulle medianinkomsten sjunka blir antalet relativt fattiga också färre… Inget bra mått alltså.

Som avslutning tänker jag svära i kyrkan och ställa några frågor kring myten om de fattiga pensionärerna.

  • Hur många av dessa med låg pension sitter på ett kapital i form av en helt betald bostad?
  • Hur många av oss andra får 5 % rabatt på ICA om vi handlar på onsdagar?
  • Varför har pensionärer rabatt på kollektivtrafiken? De har ju inga jobb att åka till?

Jag vet att jag sticker ut hakan, men vi måste faktiskt våga kalla saker för vad de är.

Relaterat: AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.

3 kommentarer:

kyrksyster sa...

Jag möter dessa människor som är fattiga i relation till andra. Det är mer ok att leva i Afrika med en social/ekonomisk standard som alla andra.
Den nivån är inte möjlig i Sverige. Det finns inte bostäder utan vatten och avlopp.
Du lever alltid i relation till andra.
Det finns oerhört fattiga änkor. De liksom andra har fallit i fattigdomsfällan. De kan inget göra för att förbättra sin situation.
Sen har vi dom som kommit efter med en hyra. En skuld som bara växer. Och som utmäts på den blyga pensionen. Socialen avräknar alltid stödet utan att ta hänsyn till skulder.
Så vanligt att man knappt reagerar längre. Vi gör vad vi kan från kyrkans håll. Men blir alltmer frustrerad över att samhället alltid kan manövrera ut dessa människor med kryptiska riktlinjer.

Dick Bengtson sa...

#Kyrksyster# Kyrkan och andra frivilligorganisationer gör ett jättebra jobb för att hjälpa och stötta de människor som av olika skäl hamnat i djupa problem.
Trots att det säkert finns vissa brister, så har vi ett socialt skyddsnät där en överväldigande majoritet faktiskt får hjälp när de behöver det.

Att däremot, som vissa gör, hävda att det finns en utbredd fattigdom i Sverige, det köper jag inte.

Anonym sa...

Hej Dick.

Har du saknat mig? Jag känner mig som ditt medborgarsamvete.

; )

Min dator har varit dum så jag har haft problem att kommunicera med omvärlden ett tag.

Tyresö FF är fattiga. De är otroligt fattiga. Har du ett finger med i spelet?

Hej på ett tag
Tugga