torsdag 5 september 2013

Obamaeffekt eller Reinfeldteffekt?

Air Force One har lämnat Sverige och presidentbesöket är över. För den här gången. Nu börjar debatten om besöket kommer ge någon ”Obamaeffekt” i opinionen. Vissa bedömare anser att den blir kortvarig, andra tror att besöket kommer ge Sverige en fjäder i hatten på den internationella scenen. Någon tycker att besöket är ett kvitto på Sveriges starka varumärke som nation.

Inrikespolitiskt är det såklart intressant ifall besöket kommer påverka något av de politiska strömningarna inför valet 2014. Kommer Fredrik Reinfeldt och Alliansen att tjäna något eller kommer oppositionen kunna plocka poäng på sättet besöket hanterades på?

Jag tror inte att besöket i sig kommer vinna valet åt moderaterna eller Alliansen, naturligtvis inte. Val vinns av de som har de bästa idéerna och som dessutom lyckas kommunicera ut dem till väljarna. Dessutom är jag övertygad om att begreppet regeringsduglig, är en parameter som väljarna tar in när man gör sitt val.

I det fallet är det inget tvivel om att besöket kommer att ge avtryck. Fredrik Reinfeldt har än en gång visat att han mycket väl fyller kostymen som en internationell statsman. Alliansen har genom en stabil hantering av landets ekonomi, med bibehållna välfärdssystem, klarat både finanskris och lågkonjunktur, vilket gjort Sverige intressant för ett besök. Det är regeringsduglighet på flera plan.

Stor skillnad mellan nu och då
Oppositionen har ännu inte visat någonting. Inte ens vilka som vill regera tillsammans vid en eventuell valvinst.

Till sist måste jag, apropå amerikanska presidenter, berätta en historia från Ronald Reagans dagar:

Reagan fick från en medarbetare frågan om han inte vill träffa Sveriges statsminister.
– Absolut inte, svarade Reagan. Han är ju kommunist.
– Nej, herr President, sa medarbetaren, han är socialdemokrat.
– Jag bryr mig inte om vilken sorts kommunist han är, avslutade Reagan diskussionen.
Jag vet inte om historien är sann, men sant är att tonläget mellan USA och Sverige har förändrats rejält sedan Reagans dagar.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB.

2 kommentarer:

Tugga sa...

Dagens USA är inte det USA vi har vuxit upp med. För mig kunde Freddan lika gärna träffa Islam Karimov eller Mahmoud Ahmadinejad. Det känns som om Obama platsar i deras gäng.

För att göra intryck på mig bör Fredrik få besök av Xanana Gusmão eller Nelson Mandela. Det senare verkar rätt otroligt idag.

Från vissa håll påpekas att Fredrik tillhör den inre kretsen av Bilderbergarna. Obamas besök försvagar inte den bilden.

Ha en bra helg Dick.

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Islam och Mahmoud vem??? Vad tror du om David Bowie eller Richard Branson?

Jag tror att ju närmare de tunga internationella makthavarna vår statsminister kan hållas, desto bättre för Sverige.

Trevlig helg du också, "Tugga"...