måndag 9 september 2013

Värdegrundsarbete efterlyses

Nu har det hänt igen. Föräldrar till 10-åriga fotbollsspelare i norra Stockholm gnällde på domaren, en fjortonåring, så till den milda grad att föräldrarna till motståndarlaget tvingades ingripa, med handgemäng som följd.

Tyvärr är det inte första gången något sådant inträffar, men jag blir lika bedrövad varje gång. Naturligtvis är det bra att föräldrar engagerar sig i sina barns fritidsintressen, men vad de här idioterna inte inser är att de skadar så många genom sitt beteende.

De skadar sporten och den aktuella klubben såklart, och rekryteringen av nya fotbollssugna barn. Dessutom blir den stackars domaren, själv bara ett barn, förmodligen så knäckt av detta att han slutar.

Men det värsta av allt är att de skadar sin egen relation till sina egna barn. För vilka signaler skickar de till sina egna söner om hur man uppför sig på fotbollsplanen och i samhället i stort?

Jag vet inte vilka klubbar som var inblandade, inte heller ålder på ledarna. Men det krävs helt klart ett värdegrundsarbete med alla de inblandade. Man kan ju tänka sig att det borde räcka med sunt förnuft och en tilltro till vuxna människors egen förmåga att tänka, men det här fallet visar att så inte alltid är fallet.

Idrott är bra för alla ur många perspektiv, men det här beteendet riskerar bara att fostra huliganer, och då måste klubbarna ta sitt ansvar och tyvärr fostra även föräldrarna. Tragiskt kan tyckas men det behövs uppenbarligen.

Relaterat: AB, DN, SvD, SvD.

Inga kommentarer: