torsdag 19 september 2013

Mjällbys minkar – idrottens vardag

Mjällby AIF mot Elfsborg i fotbollsallsvenskan borde inte ge några större rubriker. Båda lagen ligger i mitten av tabellen och kommer rimligen inte att förekomma i vare sig topp- eller bottenstrid.

Ändå skapar matchen känslor. Orsaken är att Mjällby planerar att låta en av sina sponsorer ställa ut ett gäng minkar i bur under matchdagen. På Listerlandet där Mjällby hör hemma är pälsdjursuppfödning nämligen en stor näring och dessa småföretagare är viktiga sponsorer till Mjällby.

Dagligen läser vi om hur stora internationella klubbar bollar med miljarder i sin verksamhet. Storstjärnor Ronaldo, Messi och vår egen Zlatan skriver nya kontrakt värda hundratals miljoner. Den verklighet som Mjällby, och de flesta andra svenska klubbarna, lever i är en helt annan. Här får man vara glad för alla som på något sätt vill bidra ekonomiskt till klubbens överlevnad.

Konflikten infinner sig när små sponsorer börjar ha åsikter om varandra. Mjällby är knappast i den positionen att de har företag som står i kö för att bli ensamma sponsorer och slanta upp de miljoner som krävs för en säsong i allsvenskan. Det kan man om inte annat se på antalet företagslogos på matchtröjorna. Därför måste de vårda och vara rädda om alla sponsorer de faktiskt har. Jag avundas inte klubbledningen i det här fallet.

Man kan naturligtvis ha åsikter om djur överhuvudtaget ska födas upp enbart för sin päls, men såvitt jag vet så sköts minkfarmarna enligt gällande lag. Gillar man inte det så är det lagen som ska ändras.

För Mjällbys, och alla andra mindre klubbars skull, hoppas jag verkligen att de fundamentalistiska djurvännerna ställer till något på matchdagen. Vill de ändra lagen ska de ta av sig maskerna och börja agera politisk.

Willy DeVille när det begav sig
Kommer någon förresten ihåg det gamla rockbandet Mink DeVille? Blir deras namn ”Minkby” om man översätter det lite kreativt?

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD.Inga kommentarer: