måndag 3 juni 2013

Städa hemma först, SvFF

Sverige vann träningslandskampen mot Makedonien ikväll. Under matchen tog sig tre huliganer in på planen och sprang fram till Zlatan.

Det var inte första gången det hände. Vad kunde hänt om någon hade haft med sig ett vapen? Varför kan det hända om och om igen i samband med matcher som arrangeras av Svenska Fotbollförbundet?

Det mest pinsamma är faktiskt inte att det uppenbarligen klickar någonstans i förbundets organisation. Nej, det pinsamma är att samma förbund, som inte kan stoppa några småbusar från att springa in på planen, är samma förbund som ställer massa krav på de svenska klubbarna. De kraven ställer de dessutom till alla i både herr- och damallsvenskan.

Istället för att räkna antalet toaletter och duschar eller antal linjer på konstgräsplanerna, oavsett om det är en arena för 35 000 åskådare eller Tyresövallen som kanske tar 3 500, borde man städa på sin egen bakgård först.

Eftersom man dessutom inte bidrar till klubbar och arenaägare med en enda krona så borde det ju finnas pengar, eller hur? Pinsamt är bara förnamnet!

Sedan tycker jag att vi från politiken faktiskt kan bidra med att stifta de lagar som krävs för att registrera huliganerna och kunna stänga av dem på livstid. Det måste vara den rätta vägen istället för staket. Några sådana lär ju dessutom förbundet knappast betala själva.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu är du bitter.:-) Blanda Inte Ihop Arenasäkerhet med kvaliteten på spelplanen. Dåliga planer ökar skaderisken.
Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Jag är inte bitter. Bara ironisk. Säkerheten är absolut viktig, men totalnotan blir väldigt dyr för arenaägaren/arrangören. Att bygga toaletter eller duschar för att tillfredställa tramsiga krav kan ta resurser från viktigt säkerhetsarbete. Dessutom är "huliganrisken" olika stor på olika arenor och mellan herr- och damallsvenskan.

Förbundet borde självklart vara föredömen i detta fall. Eller hur?

I Tyresö har vi fått till en lösning som i mångt och mycket även gynnar barn och ungdom. Alla kanske inte har de möjligheterna.

bloggare på icedaniel.se sa...

Tyvärr forsvinner en stor trevnad om man måste sätta upp höga staket inne på arenan.

Dick Bengtson sa...

#icedaniel# Håller fullständigt med dig. Kunde England fixa problemet, borde vi kunna det också.