tisdag 4 juni 2013

Alliansen 3.0

Man ska självklart ta opinionsmätningar som sker mer än ett år före ett val, med många nypor salt. Det betyder inte att man ska nonchalera de strömningar som man uppfattar i samhället.

En sådan strömning som åtminstone jag uppfattar, är att Alliansen, och Moderaterna, är trötta och har tappat tempot. Det kan absolut ligga något i detta. Orsaken är i och för sig positiv, eftersom Alliansen, sedan första valvinsten 2006 genomfört nästan allt som man lovat i sina valprogram. Under pågående mandatperiod har det av förklarliga skäl blivit ett något lägre tempo. Dels behöver vissa reformer slipas på och dels är det såklart svårare när man regerar i minoritet.

Om vi ska räkna Alliansen 2006 som version 1.0 och vid vinsten 2010 som 2.0, så borde det till valet 2014 vara dags för Alliansen 3.0.


Vad ska då denna version föra fram som sina viktigaste frågor? Massor, naturligtvis, men här kommer några som jag tycker borde finnas med.

* Försvaret. Det är dags att sätta ned foten i den frågan. Jag är inte beredd att satsa särskilt mycket mer pengar, det finns så mycket viktigare frågor. Däremot tycker jag att vi absolut kan ta bladet från munnen och uttala en ambition att ta nästa steg, ett medlemskap i NATO.

* Jobben. Att arbetslinjen även fortsättningsvis ska vara huvudspåret, tycker jag är givet. Det finns dock en del saker att slipa på. Exempelvis måste man kunna jobba deltid och söka arbete på resterande tid, och det måste synas tydligt på inkomstuppgiften. Sedan skulle det inte skada att pedagogiskt bättre försöka förklara alla insatser som görs för att sätta människor i arbete. Att påbörja en generell sänkning av arbetsgivaravgiften kommer före sänkt bolagsskatt på min agenda.

* Välfärd. När höjdes barnbidraget senast? Kanske dags nu. Höjer man grundbidraget mer än flerbarnstillägget når man fler familjer och når rätt målgrupp. Dessutom fortsätter jag att tjata om RIT-avdrag, d v s avdrag för IT-tjänster i hemmet. Vad är skillnaden mellan att anlita någon som bygger om mitt kök och någon som ser till att jag kan kommunicera med omvärlden och utföra viktiga tjänster? I princip ingen alls! RIT-avdrag kan dessutom skapa arbetstillfällen för unga människor.

* Migrationen. Förbättra villkoren för de kommuner som tar emot flyktingar så att inte pengarna blir en orsak att neka. Dessutom behöver kommunerna få bättre ekonomiskt stöd för de flyktingbarn som är äldre än 12 när de kommer. Det är många av dessa som, av helt förklarliga skäl, behöver minst ett extra år på gymnasiet, och det kostar extra för kommunerna.

Det här var bara några punkter, men i alla fall en början. Jag misstänker att jag får anledning att återkomma i frågan…


Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, SvD.


Bloggkollegor i samma ämne: Abrahamsson.

Inga kommentarer: