lördag 2 juli 2011

Live – Direkt från krisens Grekland

De trogna läsarna av denna blogg har noterat att jag i flera inlägg kritiserat Greklands oförmåga att hantera sin ekonomi och grekernas brist på förståelse för den allvarliga situation nationen befinner sig i.
För att närmare kunna skildra läget och kanske utröna bakgrunden till krisen har jag tagit mig ner till Grekland för några nerslag i verkligheten.


Det var några år sedan mitt senaste besök i landet, men vid första anblicken känns det inte som någonting egentligen förändrats. När jag kliver av flygplanet får jag och mina medpassagerare vackert ställa upp oss på led för att invänta en buss som ska ta oss till ankomsthallen, 30 meter bort!

Det ger mig en deja-vü-känsla som framkallar bilden av Riga Airport 1990, strax efter murens fall. I Riga har man sedan länge effektiviserat den korta förflyttningen genom att låta folk gå den korta biten, men inte här.


Jag har nu varit här i två dagar, men ännu inte fått ett enda kvitto som min revisor skulle godkänna som verifikation. Vare sig taxi, restauranger, souvenirbutiker eller livsmedelsaffärer har ännu presterat ett godtagbart kvitto.
Det betyder i sin tur att om, mot förmodan får man förmoda, någon myndighet skulle vilja kontrollera en inkomstuppgift har man ett tufft arbete framför sig. Undrar hur många restauranter en tjänsteman från skattemyndigheten hinner med på ett år? Kanske finns en pusselbit till svaret här?

I nästa nedslag i den grekiska krisens vardag kommer jag att återge ett samtal med Diana, restaurangägare, som efter 20 år i USA återvänt till hemlandet för att driva sin egen rörelse och Dimitris, hotell- och restaurangägare.


Relaterat: AB, DN, DN, DN, SvD.

Andra bloggar om , , , .

4 kommentarer:

Purrfect sa...

Visst är det för jävligt. Den grekiska regeringen ser gärna att omvärlden hjälper dom i den svåra situation som grekerna befinner sig i. Samtidigt förbjuder och förhindrar den grekiska regeringen människor att hjälpa ett annat folk som befinner sig i en ännu värre situation.

Jag undrar, varför ska vi i övriga europa/världen då ställa upp och hjälpa Grekland? För min del blir det ingen mer semester i Grekland. Grekland är inte värda mina pengar. Jag väljer ett annat land istället :)

queveritas sa...

Hoppas du vaknar och förstår VARFÖR allt sker i grekland nu!?
Det enda sättet man kan rädda Grekland och övriga länder inom EU från en katastrof är:

1) Lämna Euron och återgå till sina länders traditionella valutor.
2) Sluta sälja de statliga egendomarna, och samtidigt skapar man arbeten och ökar tillväxten av ekonomi inom länderna.
3) Stryk skulderna inom de länder som tidigare tillhört EMU, detta är den enda riktiga och seriösa lösningen om EU vill att medlemsländerna ska "hjälpa" varandra?
4) Granska korruptionen inom regeringarna, banker och media.
5) Åtala och håll rättegång mot de personer som misstänks för brott. Frys deras tillgångar och lämna tillbaks dessa till de olika staterna.
6) Se till att folket får större rätt att påverka utgången i olika politiska beslut, samtidigt som folkomröstningar måste hållas i de allra viktigaste frågorna.

Dick Bengtson sa...

#queveritas# Jag kan hålla med dig på punkterna 4 & 5.
Men du kan väl inte på allvar mena att oviljan att betala skatt har något med euron att göra? Den inställningen har man förmodligen haft mycket längre än så.

Bara för att man slutar sälja statlig egendom skapas inte ett enda jobb. Dessutom, varför ska skulderna skrivas av för någon som misskött sig? Det ger helt fel signaler.

Queveritas sa...

Jag ska försöka förtydliga mitt resonemang. Jag har svårt att se att grekerna inte vill betala skatt, det är jag övertygad om att de vill. Men de vill inte betala skatt för att den ska försvinna i div svindlerier. Man vill betala skatt och låta den skatten hjälpa staten Grekland och inte dess korrumperade elit.
Att sätta stopp för den statliga utförsäljningen betyder generellt inte mer arbetstillfällen omg. Men en stat måste ha en egen industri för att kunna överleva.
När det gäller att skriva av skulderna mellan SAMTLIGA EU-länder är det något som är tvunget att ske om man vill kliva ur krisen. Valutorna måste devalveras och bankerna själva måste stå för kostnaderna dom själva skapat. Det är tack vare bankerna vi ser inledningen på en ekonomisk kris, det handlar inte om att grekerna inte vill jobba. Visste du att 48% av de unga grekerna i åldern 18-30 är arbetslösa och inte har någon inkomst? Att ge stödpaket efter stödpaket handlar bara om att EU vill ha mer tid att lösa ut bankerna från deras bedrägeri. Sverige kommer på sikt även känna av den ekonomiska krisen, inte minst med tanke på att PPM fonderna snart kommer vara värdelösa.