söndag 21 augusti 2011

Spara och Slösa

Den här helgen har de två förmodade statsministerkandidaterna i 2014 års val hållit sina sommartal.
Fredrik Reinfeldt i Gustavsberg och Håkan Juholt i Västertorp.

Medan Fredrik Reinfeldt talade om återhållsamhet och ansvar för landets ekonomi i den globala kris vi befinner oss i, körde Juholt igång sedelpressen igen.
Han vill bygga fler studentbostäder, tvinga kommunerna att blanda bostadsrätter och hyresrätter samt bygga ut tunnelbanan i Stockholm. Det hördes dock inte ett ljud hur han tänkt sig att finansiera satsningarna.

De flesta kommuner som bygger bostäder, gör ju det i bolagsform. Det betyder i så fall att Juholt vill försöka tvinga dessa till att starta byggprojekt som kanske inte alls är företagsekonomiskt vettiga. Snacka om övergrepp på det kommunala självstyret!

Nu ska det i ärlighetens namn sägas att såvitt jag vet så nämndes inga specifika kommuner i förslaget om tunnelbanan, men en sak är säker. Så länge jag, och moderaterna, har en ledande roll i Tyresö, så blir det ingen tunnelbana hit
Det finns en solklar majoritet bland Tyresöborna mot tunnelbana och den ska vi såklart respektera.

Fredrik Reinfeldt vill satsa på skolan och på insatser mot ungdomsarbetslösheten, det femte jobbskatteavdraget får vänta tills ekonomin i omvärlden lugnat ner sig. 

Jag tycker den ansatsen är rätt, däremot är jag inte så positiv till att sänka restaurangmomsen om jag ska vara ärlig. Varför gynna en särskild bransch före en annan? Att många av de nya jobben kommer startas i servicesektorn är förmodligen rätt tänkt, men den består ju av så mycket mer än restauranger.

Bättre vore i så fall att sänka arbetsgivaravgifterna över hela linjen, eller, om det blir för dyrt, ytterligare sänka dem för ungdomar i samtliga branscher.


Relaterat: AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dick,

Jag förstår att det kan tyckas vara orättvist att gynna en särskild bransch. Men jag misstänker att detta är för att stävja momsfusket som är så utbredd i just den branschen.

Läs mer om det här: http://krubb.blogspot.com/2011/08/restaurangmomsen.html

Med vänlig hälsning,
Anonym

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Det är i så fall ett märkligt sätt att hantera fusk på, med en belöning. Tycker inte du det?

Anonym sa...

Dick, du har såklart rätt att åtgärden kan ses som en belöning; det rättvisa vore att höja momsskatten på take-away. Men ett sånt steg skulle knappast gynna den stora skara ungdomar som redan nu står utanför arbetsmarknaden.

Sen är jag av uppfattningen att Sveriges generella skattetryck måste minska, den utbredda, gräsligt byråkratiska och ineffektiva statsapparat vi har idag ska sättas i koppel.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Vi är helt överens om att vårt totala skattetryck är för högt.

När det gäller byråkratin tror jag faktiskt att det varierar. Det finns alldeles säkert ineffektiva organisationer med rädda tjänstemän, men det finns också väldigt många duktiga och kompetenta medarbetare, även i offentlig sektor.