lördag 6 augusti 2011

Var är FN och NATO?

Gripande bilder i tidningarna och skakande reportage i TVs nyhetssändningar visar svältande barn omringade av flugor på Afrikas Horn.

Hjälporganisationerna och FNs humanitära organisationer gör sitt bästa för att nå fram med mat, läkarhjälp och förnödenheter men hindras av diverse krigsherrar och självutnämnda lokala hövdingar som tycker att de ska ha del av hjälpen.

Att Somalia sedan länge är ett laglöst land är inget nytt. Det man som utomstående betraktare kan undra är var världssamfundet håller hus? 
Både FN och NATO har som vi vet varit snabba att både via ekonomiska sanktioner och militära insatser påverka situationen till det bättre för civilbefolkningen i till exempel Irak och Libyen. Varför inte på Afrikas Horn?

Den minnesgode kanske minns den Oscarsbelönade filmen ”BlackHawk Down” som visar hur somalisk milis formligen kastar ut amerikanska trupper ur Mogadishu. Nu verkar det återigen som inflödet av hjälp styrs av ett antal suspekta krigsherrar.

Här skulle FN och NATO verkligen göra en insats genom att sätta in trupper som skyddar hjälptransporterna till de svältande människorna.

Många länder, inte minst Sverige via bistånd, och många organisationer försöker att lätta på bördorna. Men jag tror ännu fler skulle vara beredda att skänka pengar om de säkert visste att hjälpen kom fram och inte hamnade i skurkhänder.

I ett land som ständigt drabbas av svält och torka, där medellivslängden är under 50 år och hälften av de vuxna är analfabeter, borde en sådan insats välkomnas av de flesta.

För det kan väl aldrig bero på att det inte finns några oljefyndigheter där?

Relaterat: AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Exp, Exp.

Andra bloggar om, , , , .

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så rätt, ingen vinst. Samma som Syrien,
ingen vinst for väst. Kapitalet styr, Ebba grön
visste :-)
Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Du glömde "Staten"...

Nicklas Eriksson sa...

Staten är maktlös mot kapitalet.