måndag 22 augusti 2011

Spännande nytt grepp av KB

KB, alltså Kungliga Biblioteket, provar ett nytt spännande grepp för att finansiera särskilda projekt. Man har bjudit in en grupp förmögna människor med bok- och biblioteksintresse till en ”givarkonferens”. Det begreppet förknippar man ju annars med bistånd och katastrofhjälp, men är tydligen väldigt vanligt i Storbritannien även inom kultursektorn.

Jag tycker initiativet är väldigt intressant och spännande. Varför skulle det inte kunna fungera i Sverige? 
Företagssponsring av kulturinstitutioner och särskilda uppsättningar på Operan och teatrar är ju inte helt ovanligt, även om summorna, än så länge, inte är i närheten av det idrotten drar in. Kan man sedan få privatpersoner att bidra med egna pengar till något som ligger dem varmt om hjärtat så är det alldeles lysande.

I tider när mycket av den politiska prioriteringen handlar om ”skola, vård och omsorg” blir det allt viktigare med alternativ finansiering för att kunna göra det lilla extra.

Observera att jag inte talar om bibliotekens kärnverksamhet, den ska naturligtvis betalas av skattemedel. Det jag åsyftar är alla de extraprojekt och aktiviteter som skulle kunna genomföras med tanke på de samlingar och den mycket kvalificerade personal som finns på våra bibliotek.

Skulle man på något sätt dessutom kunna stimulera givandet med någon form av avdragsrätt, vore det ju ännu bättre. Kanske vi har en del av framtidens melodi här?


Relaterat: SvD, DN, DN, DN.

Andra bloggar om, , , .

2 kommentarer:

Margareta T sa...

Ja, varför inte. Men behöver det verkligen vara bara förmögna människor som skänker pengar. Det finns ju också idealister och de som älskar böcker och ser till de kulturella värdena.

Dick Bengtson sa...

#Margareta# Nej, absolut inte. Man kan tänka sig en liten klubb, "Bibliotekets Vänner", som med en liten slant, och kanske en del frivilligt arbete, sponsrar sitt lokala bibliotek.