fredag 1 april 2011

Gratis?

För ett tag sedan dristade jag mig att i ett blogginlägg ta upp diskussionen ifall det verkligen är så givet att kommunala anläggningar i naturen också ska vara fria från avgifter. Detta eftersom det för alla är helt naturligt att betala om man t ex besöker en kommunal simhall.

De lokala sossarna i Tyresö, och även några andra, valde medvetet att tolka mitt försök till debatt som ett skarpt förslag, vilket det alltså inte var.

Nu när våren är i antågande kan man faktiskt i samma anda ta upp diskussionen igen. Många tycker att vi för kommunens pengar ska asfaltbelägga och ljussätta allt fler gång- och cykelbanor. Det är inte heller gratis och dessutom djupt orättvist mot dem som åker bil, eller hur?

Kanske skulle man fundera på en del självfinansiering även här? Man skulle t ex kunna köpa ett laddat chip som lästes av när man passerar någon form av laserbågar. Ungefär som butikernas stöldmärkning, alltså. 
Om man bara vill på de kommunala gångbanorna skulle det kunna kosta 100 kronor per månad. Vill man bara cykla, kanske 75 kronor, eftersom man sliter på underlaget kortare tid, och dessutom kan ha hjälp av egen cykelbelysning.

Den som både vill kunna gå och cykla skulle kunna köpa ett ”walk-and-bike-chip” för det rabatterade månadspriset 150 kronor.

Det krävs förstås en investering initialt, men jag tror också vi skulle få bort onödiga promenader och cykelturer på Tyresös fina gång- och cykelbanor.

Relaterat: AB.

Inga kommentarer: