fredag 15 april 2011

Arbetslinjen vs bidragslinjen i Tyresö

Under gårdagens möte i Tyresö Kommunfullmäktige debatterades frågan om taxan för kommunens s k fritidsklubbar som riktar sig till elever i årskurs 4-6. Taxan har tidigare varit 50 kronor per termin. Ja ni läste rätt, 50 kronor per termin.
För att få in lite mer pengar till verksamheten ville Alliansen höja avgiften till 500 kronor per termin, d v s 100 kronor per månad.

Oppositionen gick fullkomligen i taket och ägnade oräkneliga inlägg till att diskutera barnfattigdom och utanförskap. Flera talare från oppositionen nämnde även att detta visade skillnaden mellan Alliansen och de rödgröna (om de finns fortfarande?).

Ja, kanske har de rätt, åtminstone enligt mitt perspektiv. För enligt detta perspektiv tycker jag att vårt samhälle ska byggas och formas så att det passar någon slags medellinje som de flesta kan leva med och trivas i. Alltså en nivå som passar flertalet medborgare. Samhället ska också i mesta möjliga mån ge individen frihet att besluta om sitt eget liv och sina pengar.

Självklart ska vi hjälpa och ta hand om dem som under perioder av sitt liv har det extra jobbigt ekonomisk eller på något annat sätt. Men, vi kan inte skapa ett samhälle med dessa människors situation som norm.

Den normen som gäller för det stora flertalet, är att man arbetar, försörjer sig själv och fattar egna beslut om sitt liv. Normen är också att man bidrar med skatteintäkter men även finansierar en viss del av välfärdens tjänster med avgifter.
Tack vare Alliansregeringens jobbskatteavdrag och andra stimulansåtgärder har de allra flesta fått mer kvar i plånboken att disponera för egna beslut. De har råd med 500 kronor per termin för sina barn.

Detta är som jag ser det ett utmärkt exempel på skillnaden mellan arbetslinjen och bidragslinjen. Vi ska tillsammans hjälpa människor som hamnat i utanförskap och arbetslöshet, inte forma samhället med deras tillfälliga situation som norm. Det är att tro på människans egen förmåga.


Relaterat: DN, DN, Exp, Exp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde skriva att det tillbringades åtskilliga minutrar åt att disskutera din blogg, detta för skattebetalarnas räkning.. en medveten strategi att avhandla samma saker om och om igen till klockan är mitt i natta???
Hm... ja jag undrar jag...
Men kul nu kanske ännu fler hittar hit å får sig lite tankeställare och även lär sig att som bloggare skriver man sina egna åsikter å kan ibland ha ironi i texten.. ;)
Kram å hejja Dick! Jenny

Martin Nilsson sa...

Kul arbetslinje att göra det dyrare att arbeta eller att ha arbetat.

Lycka till i den retoriken. Och med att förklara varför en fritidsklubb blir mindre lämplig för medelklassfamiljer för att den inte kostar så mycket...

Det är riktigt - för de flesta gör det här beslutet ingen större skillnad. För några gör det skillnaden mellan att vara nyckelbarn eller att vara del av en trygg gemenskap.

Men för all del Dick - fortsätt titta bort...

Dick Bengtson sa...

#Jenny# Jag är allt för blygsam för att nämna det... Tack för hejaropen!

#Martin# Jag tror inte det skiljer särskilt mycket i din och min omsorg om människor som på olika sätt har det svårt i livet. De ska ha hjälp och stöd att ta sig vidare och utvecklas.

Skillnaden är att jag inte vill upphöja dessa människors livssituation till norm i samhället.

Jag skulle kunnat rubricera inlägget som "Arbetsnorm vs bidragsnorm i Tyresö" istället.