söndag 17 april 2011

Finlands sak är vår

Det ser ut som att valet i Finland kommer att bli en triumf för Sannfinländarna. Ett populistiskt parti som mest verkar säga nej.
Nej till invandring, nej till EU och nej till obligatorisk undervisning i svenska.

Det ser t o m ut som att de skulle kunna bli det näst största partiet.

I vissa stycken påminner partiet om Sverigedemokraterna och andra europeiska partier som balanserar på högerkanten.

Vad jag uppfattat av den finska valdebatten har Sannfinländarnas framgångar i opinionsmätningarna gjort att flera av de andra partierna skärpt sin kritik av framförallt invandringen. På det sättet har Sannfinländarna kunnat styra den politiska agendan under valrörelsen.

2014 har vi val till Riksdagen nästa gång. Lek med tanken att SD i mätningarna inför detta val spås 20 procent av rösterna.
Kommer de etablerade partierna i Sverige att gå i samma fälla som deras finska systerpartier verkar ha gått i? Kommer den svenska valrörelsen handla om invandring och ifrågasättande av vårt medlemskap i EU?

Nej, jag tror inte det. Däremot tror jag att vi inte ska rygga för att debattera vare sig invandring eller integration både rent generellt, men även med SD. Vi måste fortsätta arbeta för ett samhälle där alla får plats, men också ett samhälle där svenska språket är grunden för integration oavsett om man är här som flykting eller avser att stanna här.

Svenska språket i Finland förresten. Inser inte Sannfinländarna att svenska även är ett sätt att kunna kommunicera med norrmän och danskar?

Och invandring då? Jag har inga siffror, men ingen kan väl påstå att Finland gjort sig känt som ett land som välkomnar invandrare och flyktingar? 
För någon vecka sedan var jag på snabbvisit i Helsingfors och under en timmes promenad i de centrala delarna såg i alla fall inte jag särskilt många människor med invandrarbakgrund. Finland som har negativa födelsetal borde istället välkomna människor som vill komma dit och bidra till deras välfärd.


Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Exp.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas de Svenska politikerna någon gång växer upp och börjar ta ansvar för de land de ska regera.

Anonym sa...

jag läste för någon dag sedan att drygt 115.000 invandrare.
Hela SvenskFinland tappade nog andan, att Sannfinländarna blev vårt tredje största parti är upprörande.

Anonym sa...

Som politiker måste ni fatta vad som händer!

Det finns ett gigantiskt missnöje mot etablissemanget. Röstsedeln brinner sedan länge i båda ändar.

Jag var själv positiv till EU i början men det har utvecklats till ett fiasko där den slutna kommissionen försöker sno vår demokrati ifrån oss.

Folk är innerligt trötta på den politiskt korrekta demokratur vi lever i. Folk känner sig pinkande på och bortglömda bland alla floskler politiker och väönsterjournalister. Klimathotslögner och åsiktsförtyck.

Teaparty i USA Sannfinnarna KD ... när tror du poletten ramlar ned hos etablissemanget.

Medborgarfacket är i startgropar5na och tar upp debatten om våra grundlagar nu totalt skitit i att debattera med väljarna om.
tror du "populist" kommer att räcka som avhållande tillmäle?
Det verkar som ni tror att ni har monopol på folksförtroende.Översitteriet och folkföraktet lyser allt klarare.
Foplk vill ha makt och kontroll över sitt eget land och kunna ha den makten inom räckhåll för röstsedeln.

Anonym sa...

Kanhända vill inte finnarna inte ha någon arbetskraftsinvandring typ en somatisk fåraherde/terrorist som bara kan citera Koranen.

Dick Bengtson sa...

#Anonym 1, 2, 3 & 4# Det vore intressantare att kommentera om ni åtminstone kunde skaffa er varsitt alias. Adolf, Benito eller vad som helst kunde ju duga...

Anonym sa...

Vid tangenterna, Christer.

Det mest skrämmande med Sannfinländarna är att deras långsiktiga mål är att göra Finland officiellt enspråkigt finskt. Som bekant så har Finland varit formellt ett tvåspråkigt land sedan finska språket blev 1883 jämställt med svenskan. Vad många svenskar inte känner till är att svenska språket var det enda officiella språket i Storfurstendömet Finland före 1883. Efter Finlands självständighet 1917 har finlandssvenskarnas insatser för landets välfärd och framgång varit mycket betydande. Sannfinländarna blundar för historien och har som sitt slutliga mål att antingen jaga bort finlandssvenskarna till Sverige eller förfinska dem. Vad jag vill ha sagt är att svenska språket har i Finland precis lika stort berättigande som finska språket.