lördag 6 mars 2010

Fel måltavla, Odell!

Enligt SVTs Aktuellt arbetar regeringen med finansmarknadsminister Mats Odell (KD) i spetsen på ett förslag som ska stoppa de kortavgifter som vissa handlare tar ut vid kortbetalning, oftast om man köper för ett mindre belopp.
Odell tror att handlarna ska acceptera förslaget eftersom de då kan slippa kostnaderna för kontanthanteringen.

Tyvärr bevisar detta att Mats Odell inte har en aning om villkoren för den som driver en liten butik.
Rikta förslaget mot dem som styr avgifterna egentligen, d v s kortföretagen VISA och Mastercard och deras samarbetspartners bankerna.

Kortavgifterna är egentligen en överlevnadsfråga för många småbutiker. Tänk situationen där en kund kommer in och endast köper en kvällstidning för 10 kronor. Handlarens marginal är 20 procent, alltså 2 kronor. Den avgift som handlaren får betala till banken för kortbetalningen är ca 2 kronor. Ni fattar matematiken, eller hur?

För vissa kort, med kredit, tar kortföretag och banker ut procent på köpesumman och eftersom många småbutiker säljer och förmedlar produkter och tjänster med mycket låg marginal, exempelvis tobak, biljetter och telefonkort så kan i vissa fall kortavgiften överstiga förtjänsten. Ni fattar matematiken, eller hur?

Dessutom kommer inte kontantköpen försvinna bara för att hr Odell säger så utan kostnaden för bankbox, uppräkning och insättning på butikens konto kommer att finnas kvar.

Nej, Mats Odell, gör om och gör rätt!

Relaterat: DN, SvD.

Andra bloggar om , , , , .

4 kommentarer:

MrPerfect72 sa...

Visserligen aer de inte raketingenjoerer med enorma IQn, men detta handlar nog mest om att de vill foersaekra sig om att foerlora valet och att du ska roesta paa Bilderberg-Mona i valet 2010.

Dick Bengtson sa...

#MrPerfect72# Vilken tur att man inte behöver vara raketingenjör för att bli statsråd...

Nej, jag tror helt enkelt att hr Odell i det här fallet inte satt sig in i en liten butiks ekonomiska verklighet.

"Bilderberg"????

MrPerfect72 sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen

MrPerfect72 sa...

http://byfanenfrandalarna.wordpress.com/2010/03/08/bilderbergaren-leif-pagrotsky-gor-comeback/