måndag 17 maj 2010

Polarpriset till Islands M A Numminen

Det ena halvan av det prestigefyllda Polarpriset går i år till Ennio Morricone, kompositör till en massa film- och TVmusik, bland annat TV-serien Bläckfisken som jag minns som hyperspännande och bra, för att inte tala om alla klasiska Clintanrullar.

Den andra pristagaren är den isländska ”sångerskan” Björk. Känd för, ja vadå? Priset har åtminstone tidigare haft en pristagare från den klassiska sidan och en från populärmusiken. I den sistnämnda gruppen hittar vi bland tidigare pristagare storheter som Pink Floyd, Bruce Springsteen och Bob Dylan, alla välkända och älskade av miljoner musikkonsumenter.

De flesta av oss känner säkert till dessa pristagare, har kanske minnen till deras musik eller i alla fall åsikter om den. Handen på hjärtat, kan du namnge en enda låt av Björk?

Nej, jag misstänkte det. Tror faktiskt inte så många kan det. Min åsikt om Björk är att hon låter som en katt som fastnat i mangeln. (En mangel, mina unga läsare, var en maskin som er gammelmormor använde förr i tiden för att göra nytvättade lakan och handdukar släta, som ett jättestort strykjärn i marmor ungefär).

Möjligen en konstnärlig katt, men ändå. Jag har fram till nu tyckt att Polarpriset varit ett sätt att belöna olika typer av musikskapare som gjort intryck på många människor, men i år missar man i alla fall det ena målet med flera mil och verkar ha drabbats av någon slags Norénsmitta. Eller kan det vara ett utslag av Nobelsmittan, den som gör att de flesta litteraturpristagarna i allmänhet är totalt okända för vanligt folk?

Jag hoppas verkligen det är en engångsföreteelse, om inte är det bättre att 2011 års pris går till en som inte hymlar om sin falsksång, den oefterhärmlige M A Numminen.

Relaterat: DN, AB, Exp, Exp, SvD.

Andra bloggar om , , , .

5 kommentarer:

Do you dream of noise? sa...

Human behaviour, Venus as a boy, Violently happy, There´s more to life than this, Army of me, Hyper-ballad, Isobel, Possibly maybe, Headphones, Hunter, All is full of love, Hidden place, It´s not up to you, Pagan poetry, Aurora, där har du några exempel på låtar som många männsikor känner till, har minnen till. Förstår inte varför priset skall vara reserverat till gubbar som gjorde bra grejer för 30 år sen (eller 40 om vi snackar Dylan) Länge leve Björk!

Dick Bengtson sa...

Lysande! Du är förmodligen undantaget som bekräftar regeln. Kommer det 10 till som du, kanske jag omprövar min åsikt.
Jag gillar en snubbe från 80-talet som heter Elliot Murphy. Att jag kan många av hans låtar betyder inte att han är världskänd...

Jah Hollis sa...

Jag hade också kunnat räkna upp en och annan Björk-låt, plus några med hennes band på Island, Sugarcubes.
Eller för att göra en parafras på det du skriver, Dick, "att du inte kan några av hennes låtar betyder inte att hon är okänd".
För övrigt var "snubben från 80-talet", Elliott Murphy, här i Sverige och spelade i månadsskiftet april-maj i år.
http://fuzzacidflowers.blogspot.com/2010/04/elliott-pa-mosebacke-del-2.html

Dick Bengtson sa...

#Jah Hollis# Då är det bara åtta kvar...
Rackarns att jag inte visste om Elliotts besök, det hade jag velat se. Tack för tipset!

Arash sa...

Att du inte ens har koll på artister du gillar säger kanske hur pass väl insatt du är i musik överlag. Jag vågar påstå att Björk är en kreativ förebild för alla människor jag känner, både konceptuellt, visuellt och audiellt. Jag har förståelse för att du inte är ett dugg intresserad av hennes musik, men faktum är att det mesta hon har gjort har aldrig blivit gjort förut.

dock måste jag påpeka att det är skandal att David Bowie och Arvo Pärt inte fått priset!