söndag 2 maj 2010

Grekisk ekonomi

Villkoren för de gigantiska lånen från EU och IMF som ska rädda den grekiska ekonomin börjar klarna och många greker får börja vänja sig vid tanken på försämringar i välfärdssystemen.

Några av de förmåner som troligen blir naggade i kanten är pensionsåldern, många greker går idag i pension före 60, och de två extra månadslöner (!) som uppenbarligen många offentliganställda uppbär.
Grekernas 1-majdemonstrationer blev våldsamma och det kan man förstå. Det man kanske har svårare att förstå är att grekerna uppenbarligen inte inser hur alternativen ser ut, ett lands ekonomi i fritt fall gör absolut den enskilda människans situation sämre. Hög inflation till exempel urholkar ju värdet på de förmåner man har. Se bara på Lettland.

Helt klart är att de åtgärder som staten nu tvingas till under galgen skulle ha gjorts för länge sedan, men att vara den politiker som håller i yxan är i de flesta fall att betrakta som politiskt självmord. Det som är lite skrämmande är att flera andra europeiska länder, bland andra Spanien och Portugal står inför liknande stålbad.

Inom EU har vi ett gemensamt ”Grekland” att ta tag i, nämligen de gigantiska jordbrukssubventionerna som tar alldeles för stor del av EUs ekonomi.
Det är något som president Sarkozy borde ägna sig åt istället för att lägga energi på burkaförbud, kvinnoförtryck i religionens namn kommer man inte åt på det sättet, men det vågar han förmodligen inte, de franska böndernas makt är för stor.

Den enda fördelen med krisen i de sydeuropeiska ekonomierna är möjligen att det är lätt att stödja ekonomin genom att resa dit som turist. Fortsätt alltså att åka till Grekland och ät fetaost, för det lär inte grekerna inte bli framöver, feta alltså.

Relaterat: DN, DN, DN, E24, E24, SvD, AB, Exp, Exp.

Andra bloggar om , , .

Inga kommentarer: