fredag 14 maj 2010

Rödgrön skattematematik

10 personer går dagligen ut för att äta middag. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas: De första fyra, de fattigaste, betalar ingenting. Den 5:e betalar 10 kr, den 6:e betalar 30 kr, den 7:e 70 kr, den 8:e 120 kr, den 9:e 180 kr och den 10:e personen, den rikaste, betalar 590 kr.

De 10 åt middag på restaurangen varje dag, nöjda med uppgörelsen. Tills en dag, då ägaren till restaurangen gav dem rabatt."Ni är så bra kunder, jag ger 200 kr rabatt på era middagar." Middag för 10 kostar nu 800 kr. Man ville fortfarande betala middagen som skatter betalas. De första 4 påverkades inte, de fick fortsätta att äta gratis.

Hur skulle de dela upp rabatten på 200 kr så att alla skulle få sin del? De insåg att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Men drog de bort det från varje persons andel skulle den 5:e och 6:e personen få betalt för att äta. Restaurangägaren föreslog att det vore rättvist att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknade ut de belopp varje person skulle betala.

Resultatet blev att även den 5: e personen fick äta gratis. Den 6:e fick betala 20 kr, den 7:e betalade 50 kr, den 8:e 90 kr och den 9:e 120 kr. Den 10:e personen betalade 520 kr istället för tidigare 590 kr. Alla fick därmed lägre pris än tidigare och de 4 första fick fortsätta äta gratis.
Utanför restaurangen började de jämföra vad de sparat.

"Jag tjänade bara en tia av rabattens 200 kr," började den 6:e personen. Han pekade på den 10:e personen, "men han tjänade 70!" "Det är orättvist att han fick sju gånger så mycket som jag!" "Det är sant!" skrek den 7:e personen."Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara fick 20? De rika ska alltid få det bättre!"

De 9 personerna skällde på den 10:e och kallade honom för utsugare som tog brödet ur de fattigas munnar. Nästa kväll kom inte den 10:e personen till middagen. Skönt tyckte de andra 9, satte sig ner och åt. När de skulle betala notan upptäckte de något viktigt. Det fattades 520 kr.

Tack till min partikompis Andreas för inspelet!

Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Exp.

Andra bloggar om , , , , , , .

4 kommentarer:

Johannes Forsblom sa...

Om MP fick vara envåldshärskare för en dag skulle den första åtgärden bli att ge sig på våra personliga utsläpp av koldioxid i atmosfären.

Läs en satir om hur de vill raglera pubarna i framtiden:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/darfor-gillar-inte-miljopartiet.html

För att inte nämna tiotusentals nya gröna jobb i tjänstesektorn:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/tusentals-nya-grona-jobb.html

Anonym sa...

Om moderaterna får bestämma är väl risken stor att de fattigaste inte får någon mat alls.

Typiskt är att den rikaste flyr matbordet och äter någon annanstans när trycket från de fattigaste ökar.

Fattiga som blivit det genom högerpolitik.

Anonym sa...

Underbart - satir när det är som bäst!

Anonym sa...

Hmm. Uträkningen stämmer inte. Om beloppet sjunker från 1000 kr till 800 kr så reduceras ju beloppet helt enkelt med 20 procent vilket gör att siffrorna är felaktiga. Kanske är det det faktuma att bloggaren partitillhörighet spelar roll för när man sänker marginalskatterna så gynnas de rikaste alldeles oerhört i de flesta fall. Jag hoppas att ingen skyller på den stackars restaurangägarens brist på matematik men med proportionalitet borde den rikaste ha sänkt sina utgifter med hela 118 kr och inte 70. Ingen är förvånad att borgerligheten inte kan räkna och skyler över sanningen...