torsdag 27 maj 2010

Går det att lita på opinionsmätningar?

Min partikompis i Örebro, Kent Persson, driver från sin blogg ett eget nätets debattforum där man, om man vill, kan delta varje vecka i ett på förhand givet debattämne.
Veckans ämne är: Går det att lita på opinionsmätningar?

Ja, oavsett vilket så fortsätter opinionsmätningsföretagen att utföra dem. Varför, kan man ju fråga sig? Svaret är som jag ser det enkelt, varumärkesbyggande. För 20 år sedan kallades alla opinionsmätningar för ”SIFO-mätningar”, nu finns det en uppsjö av företag som mäter. Att vara ett företag som utför politiska opinionsmätningar ger en seriös image vilket är bra när företagen ska välja leverantör av det opinionsmätarna tjänar pengar på, nämligen undersökningar om kundrelationer, tester av nya produkter eller liknande.

Kan man då lita på dem? Jag tror möjligen man kan spåra vissa trender grovt men felmarginalen är förmodligen för stor eftersom urvalet oftast är för litet, ingen vet hur många som ljuger eftersom det inte betyder någonting för dem eller hur många som bestämmer sig närmare valet och därför inte är stabila i sina svar idag.

Jag tror vi får vänta på den första vallokalundersökningen 19 september innan vi verkligen får en vink om vart vinden blåser.
Men visst är det kul att ”tjata” om resultaten och att använda de resultat som för dagen passar just mina åsikter?
Som en tillfällighet kommer det en undersökning idag från Novus som blåser åt ”rätt håll”, men den som seglat en del som jag, vet att vinden ibland kan vända blixtsnabbt och då gäller att vara beredd att snabbt riva spinnakern, annars har man problem...

Relaterat: AB, DN, SvD, Exp.

Andra bloggar om , , , .

2 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Se nu bara till att roesta paa det du verkligen vill ha paa laang sikt saa att du inte bidrar till naagot du inte vill ha. ;-)
MVH
MrPerfect72
Medlem av www.aktivemokrati.se

Unknown sa...

Svaret på frågan borde vara enkelt: Nja.

Det går inte att lita på en enskild opinionsmätning eftersom felmarginalen är så pass stor jämfört med hur nära blocken ligger varandra. Däremot går det att lita på en sammanvägning av opinionsundersökningarna, och titta på långsiktiga trender, då mängden minskar risken för felresultat.