fredag 21 maj 2010

Kan man ha copyright på slagord?

En traditionell valrörelse i Sverige har ju ett antal stående inslag, debatter, utfrågningar, torgmöten och inte minst valaffischer.
Det är inte särskilt höga odds på att vänsterpartiernas kommer att innehålla gamla slagdängor såsom solidaritet och rättvisa. Oddsen är knappast högre för ord som valfrihet på Alliansens affischer.

Av tradition kopplas olika slagord till olika partier. Vad händer då när ”fel sida” börjar använda ”andra sidans” ord som sina?

Ta ordet rättvisa till exempel. Ska man göra en vänstertolkning av det ordet så blir det något i stil med ”lika mycket till alla”. Går man ut på stan och frågar människor är jag inte säker på att man får just detta svar. Är det t ex inte ”rättvist” att den som jobbar betalar lägre skatt än den som inte jobbar?

Samma sak med ordet solidaritet. Enligt min ordbok står ordet för gemensamt ansvar och stark sammanhållning. Att vara solidarisk har alltså i grunden inget att göra med förhållandet mellan samhällsklasser eller liknande som man lätt kan tro när man hör den politiska retoriken.
Man kan alltså även vara solidarisk med en person som av olika skäl har det gott ställt om man skulle vilja det.

Summan av detta blir alltså att Alliansens jobblinje är att arbete för större rättvisa i samhället. Det betyder också att om jag tycker att förmögenhetsskatten är orättfärdig så är jag solidarisk med de som riskerar att drabbas av den om vänsterexperimentet mot förmodan lyckas vinna valet i september.

Undrar hur många partier som kommer ha ordet miljö på sina affischer, eller hävdar MP möjligen att de har copyright på det ordet?

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Exp.

Andra bloggar om , , , , , .

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska den som jobbar betala lägre skatt. De tjänar ju redan mycket mer än de som inte jobbar generellt sett. Detta är nog det dummaste förslag som någonsin kommit. Borde då inte alla människor som är snälla och uppmuntrar sina medmänniskor också ha lägre skatt? Borde inte alla 10-barnspappor som tänker på att någon ska försörja oss i framtiden också ha lägre skatt? Ska VD:ar som som fixar så att människor får jobb också ha lägre skatt?

Att ha en regressiv skattelag som pekar ut hårt ansatta människor borde vara förbjudet enligt vår författning.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Inte 10-barnspappan, han får ju redan en massa flerbarnstillägg, men hans barn när de väl börjar arbeta.
För mig handlar det faktiskt om solidaritet. Ska vi ha råd att vara solidariska med människor som är sjuka eller har det svårt måste de som ska betala kalaset också känna att det lönar sig att jobba. Observera mitt ordval, lägre skatt till de som arbetar, inte tvärtom.

Anonym sa...

Tja Dick

Nu är läraren framme igen......din tolkning skall lära alla barnen vad som är rätt. Tror fortfarande inte på den modellen. Bättre att tala om vad man vill göra - förändra än att föringa andras idéer.

Tyresövallen vecka 23 om jag får ihop det. Ringer dig.

/ Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Min tolkning av begreppen solidaritet och rättvisa framgår ju av inlägget. Min poäng är ju att alla kan ha sina egna tolkningar av slagord som historiskt sett kopplats till vissa politiska partier.

Förstår inte riktigt vad du menar?

Margareta T sa...

Det är absurt med förköpsrätt eller äganderätt till tankar, idéer och ord! Redan de gamla grekerna... och så vidare.

Det vore förfärligt om vi skulle behöva be miljöpartiet eller sossarna om lov att använda ord och idéer som solidaritet, grön, hållbar - listan blir lång. Vem tänkte tanken först - who knows!