tisdag 9 mars 2010

Nu gör de det igen!!

Förra året tog Socialdemokraterna ett sjumilakliv över den etiska gränsen när de använde registret över barn i Tyresös skolor och förskolor för att skicka ut osann propaganda.

Nu gör de det igen!!

För några dagar sedan landade ett kuvert hos alla Tyresös föräldrar från Socialdemokraterna, och deras vapendragare i vänsterexperimentet, där man bjuder in till ett event som kallas ”Tyresös första skolforum”.

Ett nystajlat oppositionsråd i helfigur blickar upp mot dig och vill att du ska komma och bidra med dina synpunkter och lyssna till några icke namngivna ”inspiratörer”. Låt mig gissa att dessa ”inspiratörer” kommer att säga ungefär att ”mer pengar till skolan löser allt”.

I slutet av programmet får alla fullmäktigepartier kort redovisa sina tankar för kommande mandatperiod. Jo, man tackar!
Får vår del i Moderaterna har vi redan tackat nej till att delta i ett propagandanummer som inte på något sätt är neutralt och ovinklat, jag skulle förvånas mycket om något av de styrande partierna kommer att delta.

Socialdemokraterna får gärna ordna event kring skolan, eller förskolan, eller äldreomsorgen, eller cykelställ eller vad de vill, men när man ännu en gång utnyttjar kommunens adressregister till att skicka ut partipolitiskt propanda har man återigen begått ett gigantiskt etiskt övertramp!

Oppositionsrådet Nilsson avslutar sitt brev i ett nonchalant PS där han säger att om du inte vill ha fler brev från honom eller sosseriet så ”mailar du bara oss”.
Vadå ”mailar oss”? Ska den förälder som inte önskar adresserad propaganda i brevlådan själv behöva göra något, synnerligen oförskämt!

När det gäller vanlig försäljning finns det både lagar som förbjuder denna typ av negativ avtalsbindning och dessutom ett NIX-register om man vill slippa oönskade telefonsäljare. Undrar om den lagstiftningen även gäller införsäljningen av politisk propaganda? Får ett politiskt parti upprätta register över alla föräldrar i en kommun? Den lagliga gränsen får klaras ut i särskild ordning, den etiska är redan överskriden.

Vad är Socialdemokraternas nästa drag? Kanske ett utskick till alla som fått vattenräkningen: ”Rösta på oss så blir ditt vatten både godare och billigare”.

Desperationen stiger uppenbarligen hos oppositionen inför valet och jag hoppas inte detta betyder en smutsig valkampanj, men kan tyvärr befara det värsta.

Relaterat: SvD.

Andra bloggar om , , , , , , .

13 kommentarer:

Martin Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin Nilsson sa...

Dick - du fortsätter vara upprörd över att vi vill kommunicera och föra en dialog med Tyresös föräldrar. Och för att du ska få ett sådant rätt osanolikt angrepp till trovärdigt så drar du till med att vi bjuder in till ett propaganda-arrangemang.

Som du vet har vi mailat din partiorganisation med innehållet för arrangemanget - så du vet att de som kommer medverka är representanter från Haninge kommun (där omläggningen av skolpolitiken skett i stor konsensus och inte alls bara handlat om pengar - så det skulle förvåna mig om de säger det...), Lärarförbundet, föräldraföreningar och elevråd.

De är naturligtvis fria att säga exakt det de vill - och vi hoppas att de utmanar också oss att tänka nytt och fritt.

Som du också vet deltar alla partier med 3 minuter vardera - dvs 3 minuter mer till alliansen om de deltar...

Om du nu absolut inte vill gå dit kanske du kan skicka dit en granne som kan kolla a dina vägnar om det blir ett sosse-propaganda-arrangemang - jag är inte rädd för en sådan kritisk granskning.

Jag tycker det är genuint synd att ni inte vill ta chansen att föra en meningsfull dialog med föräldrar i Tyresö kommun i denna form. Nu är jag övertygad om att du hävdar att ni lyssnar på annat sätt och då får ni väl göra det. Vi som bjuder in till detta tyckte det var en bra form men vill ni inte kan vi inte tvinga er.

Med detta sagt är du upprörd över att vi informerat föräldrar till barn i skola och förskola om detta arrangemang brevledes.

Först och främst - det är riktigt att vi använder oss av offentliga uppgifter. Uppgifter som vilken medborgare, organisation eller förening som helst kan begära ut av kommunen enligt gällande lagstiftning.

Sedan försöker du säga att det är ett etiskt brott att skicka adresserad propaganda (kan tänka mig mer propagandistiska varianter än att bjuda in till ett lyssnar-arrangemang) i brevlådan.

Jag har frågat dig om det tidigare men inte fått svar om det och därför måste jag fråga dig igen -

Innebär detta att det inte kommer skickas något adresserat brev från moderaterna till någon som inte uttryckligen bett om det i förväg?
Eller är det ett mindre etiskt brott om ni gör det?


Jag har exempelvis inte bett om brev från Fredrik Reinfeldt - måste jag be om lov hos er för att få det i valrörelsen om jag vill ha det - och kan du lova att det inte kommer till mig om jag inte bett om det?

Tror att du nu inser hur absurd din argumentation är. Det är inte utan att jag tycker att det ska bli spännande att läsa ditt svar...

PS ett tips som jag lärt mig är att inte skriva blogginlägg i ilska - de blir aldrig bra eller genomtänkta...

Dick Bengtson sa...

#Martin# Kul att du, i likhet med allt fler Tyresöbor, läser min blogg. Du behöver inte vara orolig, jag skriver aldrig några inlägg i ilska utan menar såklart det jag skriver.

Till sakfrågan: Ja, jag är ilsken över att ni, och era vapendragare, utnyttjar kommunens register för att skicka ut propaganda och jag vet att många föräldrar i kommunen har samma åsikt. Att dessutom tvinga de föräldrar som inte vill ha ännu fler utskick att själva höra av sig är inte bara fräckt utan dessutom oförskämt.

Du vill väl inte på fullt allvar påstå att ett brev med avsändarna (S), (MP) och (V) framstår som neutralt, som Notarius Publicus? Lärarförbundet kanske heller inte är någon intresseorganisation? (Vilka övriga deltagare är framgår f ö inte i utskicket till föräldrarna)

Om det förenligt med lagstiftningen att skicka den här typen av propaganda och dessutom upprätta ett register över föräldrar hoppas jag avgörs i särskild ordning.

Moderaterna i Tyresö kommer inte att använda sig av register från Tyresö kommun för utskick till medborgarna, lagligt eller inte. Vi kommunicerar med föräldrar och andra intressenter hela tiden, på andra sätt.

PS Du vet väl att det finns företag som säljer adresser, stöt på mig så kan du få några tips. DS

Martin Nilsson sa...

Men Dick - du svarar inte på min fråga.

I ditt blogginlägg försöker du ju göra det till omoraliskt att partier skickar information till medborgare som de inte bett om - då vill jag bara veta om jag (och andra medborgare) kan vara säker på att inte få oombedd reklam från Reinfeldt eller moderaterna i Tyresö?

Det ska väl inte vara så svårt att lova om det är så oetiskt att skicka adresserad post.

Carina sa...

Hej Dick (m) och Martin (s)
jag vill verkligen betona att Ni tar ett jättebra initiativ till gränsöverskridande politiskt samarbete för skolans bästa i Tyresö. Se hur bra det gick i Haninge.
Den politiska retoriken pekar på att de flesta partierna i grunden är eniga om mål och syfte med bildningsresan för barn och unga.
I fokus ligger vanligtvis kommunens politiska drivkraft till att fostra fram dugliga och kritiska självtänkande medborgare med stor allmänbildning och problemlösningsförmåga, allt för att säkra demokratiska rättigheter.
Jag utgår från att Ni är insatta i de beslut som fattats av EU´s råd kring fokus på lärares och skolledares roll inom EU från november 2009, tillika utgår jag från att Ni även kämmer till de nyckelkompetenser som drivits fram inom unionen. Mycket bra att Ni, alla partier i Tyresö träffas för att belysa de problem och möjligheter som finns i Tyresö.
Du, Dick tycks se fara i dialog mellan majoritetspolitiker och oppositionspolitiker och jag vet att Du kan vara helt lugn. Politisk dialog och konsensusinriktad politisk verksamhet ger säkrade, ekonomiskt mer hållbara och mer demokratiskt långsiktiga beslut i kommunerna vilket jag förutsätter att Du anser är gott.
Tyvärr kan jag inte delta då jag har undervisning på lördag.
Vänligen,
Carina Schedvin doktorand i pedagogik inr skolledare och effektiva skolor

Dick Bengtson sa...

#Martin# Jag talar inte om politiska utskick i allmänhet, jag talar om utskick baserade på register från Tyresö kommun.

Om du inte förstod mitt svar ovan så upprepar jag det igen: "Moderaterna i Tyresö kommer inte att använda sig av register från Tyresö kommun för utskick till medborgarna, lagligt eller inte. Vi kommunicerar med föräldrar och andra intressenter hela tiden, på andra sätt."

Att någon köper register på den öppna marknaden har jag inga problem med. Ett brev från Fredrik R kanske kunde lära dig ett och annat...

Martin Nilsson sa...

Och vad betyder detta citat från ditt blogginlägg?

"Vadå ”mailar oss”? Ska den förälder som inte önskar adresserad propaganda i brevlådan själv behöva göra något, synnerligen oförskämt!"

Är det mindre oförskämt om en förälder får oombedd reklam från moderaterna än från oss?

Den enda skillnaden mellan oss och er är att vår reklam kan man undanbe sig - det kan man inte med er.

Och Dick - var tror du att företagen som säljer adressuppgifter får dessa ifrån?
Just det - offentliga register.

Din stora moraliska indignation handlar alltså inte om att du är mot direktadresserad reklam - det kommer ni att göra - precis som vi.

Det handlar heller inte om att adressuppgifterna kommer från ett offentligt register i grunden - det gör era också.

Det handlar om att vi vill lyssna på Tyresös föräldrar...
Men varför blir du upprörd över det - när vi till och med ger dig samma chans?

Anonym sa...

Jag har barn i Krusboda skolan och har fått brevet ni tjatar om. Jag vill INTE ha brev från några politiker för att jag har barn i skolan i tyresö. Det spelar ingen roll om ni är sossar eler moderater

Janne

Anonym sa...

Dick hur gör jag för att inte få er (propaganda)tidning i brevlådan?

Jan-Erik

Dick Bengtson sa...

#Janne & Jan-Erik# Ni kommer som sagt inte få några utskick från oss Moderater baserat på Tyresö kommuns register.

Vår tidning, däremot, skickas (liksom sossarnas) ut som oadresserad till alla hushåll så den kan man inte avsäga sig, precis som exempelvis Mitt-I-Tyresö.

Anonym sa...

Till alla! Ni vet att ni kan gå in på Nix till sossarna för att slippa bli drabbad av dom. http://nixtillsossarna.se

Sen vill jag säga till Martin Nilsson - ingen organisation, förening eller ens kommunen har rätt att upprätta ett register hur som helst. Man måste nämligen ha tillstånd från datainspektionen. Det är också tveksamt om man kan ta ut uppgifter från ett tidigare PUL-register och använda det i ett annat syfte än vad det upprättats för. Offentlig uppgift or not! Jag skulle bli jävligt f-b om jag, som förälder har godkännt att mina uppgifter är offentliga för kommunens syfte o sen visar det sig att någon annan använder sig av dessa i egna syften, politik eller annat.

Mvh
Ulrika

Anonym sa...

Dick, jag vill uppriktigt avsäga mig prenumerationen på er tidning. Det måste väl ändå gå?! Jag har aldrig tecknat en prenumeration med er. Jag har också satt upp en skylt om att jag undanber mig reklam.

Er tidning är löjeväckande och ren propagandistisk, utan förankring till min verklighet. Jag undanber mig den omedelbart. Ta fram en lösning på problemet!

Jan-Erik