torsdag 18 mars 2010

Folkmord eller inte

Det har väl knappast undgått någon att Riksdagen förra veckan beslutade att politiskt ”erkänna” ett folkmord på armenier begått av Turkiet för 95 år sedan.
Turkiska regeringen rasar och både inom socialdemokratin och inom Alliansen går diskussionsvågorna höga.

Jag är inte tillräckligt insatt i det historiska skeendet för att ha en åsikt i sakfrågan, däremot undrar jag vart vi är på väg politiskt.

Ser man bakåt i historien finner man massor med övergrepp mot olika minoriteter runt om i världen. Vissa uppmärksammade, andra inte.

Självklart ska vi politiskt fördöma övergrepp som sker i närtid som en del i vår utrikespolitik och vår strävan efter fred och demokrati. Men att så här långt i efterhand försöka avgöra en så svår fråga i Sveriges Riksdag, jag kan inte se någon som helst poäng i det.

Naturligtvis är det bra om olika nationer kan reda ut sitt jobbiga förflutna och kanske sluta fred mellan olika folkgrupper. Naturligtvis är det helt på sin plats att svenska politiker och även partier har åsikter om vad som är rätt eller fel.

Men att ett lands högsta beslutande organ ska agera någon slags domare i snart 100 år gamla tvister kan inte vara rätt. Vad blir nästa ”erkännande”? Spanjorernas behandling av Aztekerna?

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, Exp.

Andra bloggar om , , .

2 kommentarer:

B-O Gavne, Vasteras sa...

-FOLKMORD! ...är inte sånt också när man benämner kommun för STAD!
T.ex. att man benämner Stockholms och Västerås kommuner för Stockholms respektive Västerås stad! Alltså i förhållandet att ju våra kommuner innefattar, både stadsboende människor och landsbygdsboende. Och med att man ju inte kan benämna landsbygd för stad. –Och med att benämna kommunen för stad, utesluter man ju de invånarna som bor på landsbygden.
.
Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, att våra lokala politiska samhällen av invånarna, alltså våra kommuner Sverige runt, benämns just KOMMUN. Att vi med denna s.k. kommunreformen 1969, vill ytterligare hävda demokratin, att alla människor är lika värda.
Och visst finns också städerna, med deras gator, höga hus och dålig luft, där kommunen är samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet.

Mary sa...

Hej!

Läs gärna http://detvarfolkmord.armenica.org/se.html

Det som IAGS skriver
http://www.folkmordet1915.se/eor_fors_offi_utlat.html

Men kanske mest relevant är det som ICTJ skriver http://www.folkmordet1915.se/eor_ratts_prov.html