onsdag 9 september 2009

Brinner din bil bra?

I ett antal förorter som Hjällbo och Gottsunda bränner ungdomar bilar och kastar sten mot poliser och räddningsfordon. De gör det för att de påstår sig vara besvikna på samhället som inte kan ge dem jobb eller annan vettig sysselsättning.

Det är säkert så att de är desillusionerade, frustrerade och känner sig svikna. Ursäktar det att de förstör andras egendom bilar och kastar sten mot andra människor? Nej, såklart inte!
I en demokrati kan vi aldrig tolerera lagbrott och våld som en protest vare sig i Gottsunda, Rosengård eller Hammarkullen, då riskerar vårt samhälle att gå mot anarki.

Varför har det blivit så här då? Många skyller på ”samhället” som inte satt in tillräckliga resurser i skolorna, inte kan skapa jobb åt ungdomarna etc. Att vi nu befinner oss i den värsta finanskrisen sedan depressionen späder naturligtvis på problemen men det kan inte vara hela sanningen.
Jag är helt övertygad om att de allra flesta av dessa pojkar, några flickor har vi ännu inte sett, är kända sedan tidigare av myndigheter och polis. Deras prognos har säkert varit dålig en längre tid och nu exploderar det. Därför måste en del i lösningen vara att ta tag i dem på ett tidigare stadium, helst i samarbete med föräldrarna.

Just föräldrarna är en grupp som inte nämns i debatten. Föräldrarna är ansvariga för att uppfostra sina barn och i de här fallen har de uppenbarligen misslyckats kapitalt. Sätter du barn till världen tar du också på dig ett ansvar som du inte kan avsäga dig. Vi måste kunna ställa krav på att föräldrarna tar sitt ansvar och ge samhället befogenheter att följa upp dessa krav.

Jag skulle vilja gå så långt att vi på allvar börjar diskutera om man inte borde kunna lagföra föräldrarna för brott som deras ickemyndiga barn begår. Kalla det för ”passiv medhjälp” eller något liknande. Antingen tar man sitt föräldraansvar eller så får samhället ta över. Som det ser ut idag befinner vi oss i något slags ingenmansland där inget händer.


Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, SvD, Exp.

Andra bloggar om ,, , .

Mina tidigare blogginlägg i ämnet hittar du här, här och här.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller till viss mån med om att många föräldrar inte vågar sätta hårt mot hårt och att det daltas. Men man kan bara göra så mycket som förälder också. Känner flera föräldrar som försökt sätta ner foten men utan att lyckas. Sätter man vissa barn i husarest efter skolan väljer de att inte komma hem alls vet du. Vi måste komma ihåg att de i allra flesta fall finns en massa hormoner med i bilden och att lägga allt ansvar på föräldrarna eller göra dem till medskyldiga är en helt befängd idé!!

Anonym sa...

Känn din fiende lyder ett gammalt visdomsord. Vi bör alla skaffa oss egna kunskaper om fienden, för det går definitivt inte att lita på vänsterblaskorna. Läget är mycket värre än de försöker få oss att tro.

Vad stenkastandet egentligen handlar om inser man när man läser Sayyid Qutb, som tillsammans med Hassan al Banna är Muslimska Brödraskapets egen Hitler. Han skriver i sina Milstolpar från 1964, islamisternas egen Mein Kampf följande:

”Den vite mannen i Europa och Amerika är vår främste fiende. Den vite mannen krossar oss och förtrycker oss medan vi undervisar våra barn om hans civilisation, om hans universella principer och ädla syften…Vi fyller våra barn med förundran och respekt för den mästare som trampar på vår heder och förslavar oss. Låt oss istället plantera hatets, avsmakens och vedergällningens frön i dessa barns själar. Låt oss lära dessa barn från den tid då deras naglar ännu är mjuka att den vite mannen är mänsklighetens fiende, och att de ska förgöra honom vid första bästa tillfälle.”

Ganska klockrent, eller hur ? Något att tänka på för alla som undrar var föräldrarna till dessa ”barn” är.

Från Hassan al Banna kan vi citera följande tänkvärda ord: ”Det ligger i islams natur att dominera, inte domineras, att införa sina lagar hos alla folk och att utvidga sin makt till hela jorden.”

Muslimska Brödraskapet är den största och mest inflytelserika politiska rörelsen i den muslimska världen, inte ”ett litet fåtal extremister”. I själva verket skulle det antagligen få majoritet i ett flertal muslimska länder om valen där vore verkligt fria och demokratiska. MB är långt ifrån den mest extrema muslimska rörelsen. Den befinner sig snarare i den muslimska mittfåran.

http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_Brotherhood

Dick Bengtson sa...

#Anonym1# Självklart finns det föräldrar som försöker utan att lyckas men min poäng är ju också att då måste de kunna be samhället om hjälp och inte abdikera med resultatet att ingenting blir gjort.

#Anonym2# Ditt inlägg är på gränsen för vad jag kan tillåta på min blogg. Rena rappakaljan att prata om en "muslimsk konspiration". Mitt inlägg handlar inte om religion eller invandrare utan om ett föräldraansvar som borde gälla alla!