söndag 13 september 2009

Nytt OS-hopp är tänt

Lisa Nordén tog idag ett VM-silver i triathlon på olympisk distans. Vi talar alltså om 1500 meter simning följt av 40 km cykel och som avslutning löpning 10 km.
VM avgörs som en serie på 8 tävlingar så det var verkligen inte en lyckträff utan resultatet av en hel säsongs mödosamma arbete.

Det är alltid svårt att jämföra olika sporter men triathlon, framförallt på lite längre distanser, måste vara bland det tuffaste man kan ge sig på. Tuffast av dem alla är såklart Ironman, 3,8 km simning, 18 mil cykel och, som en liten avec, ett avslutande maratonlopp, 42 km.

Jag har själv, på blygsam motionärsnivå, testat triathlon och kan intyga att det är tufft. Känslan i benmusklerna när du kliver av cykeln, snabbt snör på löparskorna och springer iväg är som Bambi på hal is. Eftersom du inte använder samma muskelgrupper på cykeln känns benen som stockar de först kilometrarna. Minst sagt en fostrande upplevelse att övervinna smärtan.

Mina drömmar om en genomförd Ironman kommer nog tyvärr att stupa på just simmomentet. Trots genomförd crawlkurs för ett antal år sedan har jag aldrig lyckats lära mig crawla mer än 25 meter i ett sträck. När vi övade ”vattenläge” sa simlärare att: ”Vissa har högt vattenläge, andra har lågt och så har vi Dick, han har inget alls....”

För att återgå till Lisa Nordén kan man bara gratulera och hoppas på att hon får vara frisk och utvecklas för då har vi ett riktigt guldhopp inför OS i London 2012.

För dig som bor i Tyresö med omnejd kan du testa triathlon i Alby. Tyresökorpen arrangerar varje år en motionstävling där du kan prova på hur det är.

Relaterat: DN, AB, Exp, SvD.

Andra bloggar om , , .

Inga kommentarer: