lördag 4 juli 2009

Almedalsfunderingar

Nu är politikerveckan i Almedalen slut. Utan att ha varit speciellt aktiv utforskare av mediebevakningen, golfbanan har känts intressantare, kommer här några reflektioner kring det jag trots allt noterat.

**Centerns ungdomsförbund föreslog en sammanslagning av Centerpartiet och Folkpartiet. Kanske inte så dum idé ändå, för människor utanför politikens innersta är det säkert svårt att hålla isär vad de två partierna vill. Under den här regeringsperioden har de i alla fall närmat sig varandra, bl a i frågan om kärnkraften. Frågan är bara om väljarstödet skulle öka, risken finns att istället för 1 + 1 = 3 så slutar det med 1 + 1 = 1.

**Den rödgröna kartellen har tagit till sig Alliansens vokabulär. Nu talar de om ”utanförskap”,jobbskatteavdrag” och ”arbetslinjen”. Ser man på!

**Anders Borg fortsätter att gå hårt åt näringslivets makthavare, ”ideologiska megafoner” har utsikt att bli ännu ett bevingat uttryck efter ”talla”.

**Peter Eriksson säger att Miljöpartiet står ”relativt nära Piratpartiet” samtidigt som de vill att artister och kulturarbetare ska få betalt, d v s inneha någon typ av upphovsrätt. Då tycker inte jag att de är särskilt nära...

**Centern vill låna ut pengar till småföretag för att stimulera miljö- och klimatentreprenörer. Bra idé, men finns inte den möjligheten redan idag via t ex Almi?

**Fredrik Reinfeldt har redan tagit på sig rollen som ordförande i EU vilket känns helt rätt. Det finns många andra kompetenta människor inom Alliansen som kan ta hand om inrikespolitiken under det kommande halvåret.
Kan någon förresten tänka sig Mona Sahlin i den rollen? Jag kan det i alla fall inte.

**De riktigt tunga utspelen lyste, så vitt jag noterat, med sin frånvaro. Kanske inte så konstigt, snart återstår bara ett år till valet och man måste ju se till att timingen blir rätt.
Det viktigaste enligt många närvarande är alla informella möten och nätverksbyggandet som försiggår bakom kulisserna. Låter spännande, kanske man ska försöka få ett inbjudningskort till nästa år?

Relaterat: AB, AB, AB, Exp, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN.


Andra bloggar om ,, , , .

1 kommentar:

Tor sa...

Piratpartiet tycker naturligtvis att det är bra om artister och kulturarbetare får betalt, men tror inte på betalning per digital kopia som affärsmodell när det gäller spridning av filer som sker icke-kommersiellt i den privata sfären. Man må tycka att det är en viktig inkomstkälla, men det finns även andra sätt att få betalt. Möjligheten att "få betalt" står inte och faller helt med PP:s föreslagna upphovsrättsreformer.