onsdag 22 juli 2009

Fransk förhandlingstaktik

Fransmän är en egen sort. På en däckfabrik där en arbetare skulle avskedas kidnappades flera chefer och användes som en slags gisslan för att tvinga fram förhandlingar. De som kidnappade var inga inhyrda torpeder utan lokala fackliga ledare! Fenomenet har blivit så vanligt att det fått ett eget namn, chefsnappning!

Om franska bönder är missnöjda tippar de koskit utanför presidentpalatset. Om franska lastbilschaffisar är missnöjda så korkar de igen vägarna med sina bilar.

Det är ord och inga visor. Man kan ju undra var den mentaliteten kommer ifrån från ett folk som förlorat två världskrig och fortfarande tror att franska är ett sådant världsspråk att man inte behöver lära sig engelska?

Om någon vågade skära ned på EUs jordbrukssubventioner och dessutom tvingade Frankrike att ta tag i sina strukturella problem, med bl a ett gammaldags alldeles för dyrt pensionssystem, så skulle antagligen hela landet stanna i en jätteinfarkt där ingenting fungerade på flera månader.

Förr eller senare kommer den dagen och då kommer de bakåtsträvande fackliga ledarna ångra att de inte såg framåt utan fortsatte att tro att landet är jordens medelpunkt med en osårbar ekonomi.

Relaterat: AB, Exp, DN, SvD.

Andra bloggar om ,, , .

Inga kommentarer: