torsdag 30 juli 2009

Gräddfil på Gotland

Gotlands landshövding, Marianne Samuelsson, har minst sagt hamnat i blåsväder efter att ha kört över sina tjänstemän och gett entreprenören Max Hansson dispens från strandskyddet. Till råga på allt var det någon som hade den dåliga smaken att spela in hennes motivering att han är så viktig för öns arbetsmarknad så ett undantag vore motiverat.

Naturligtvis har hon helt fel i sak, alla ska vi vara lika inför lagen, men frågan väcker ändå vissa tankar. Ulf Adelsohn, fd landshövding i Stockholm, tycker på Newsmill att man visst ska kunna köra över tjänstemännens beslut ibland eftersom de svarar nej med ryggmärgen.

Den oefterhärmlige Johan Staël von Holstein rycker, något förvånande, ut till det gamla språkrörets försvar och menar i Expressen att entreprenörer visst ska ha gräddfiler för att de är de enda som skapar riktigt värde i samhället och utan dem skulle vi fortfarande bo i grottor.

Det får vara som det vill med den saken, men von Holstein väcker i alla fall en viktig fråga: Är vi för dåliga på att premiera de människor som skapar tillväxt och arbetstillfällen genom hårt arbete dessutom riskerar sitt eget kapital?

Jag svarar JA på den frågan. Vi har en förmåga, Jante eller inte Jante, att titta lite snett på människor som lyckats och försöka hitta fel eller brister hos dem istället för att hylla dem. Vi är bättre på att föra fram misslyckanden, vem minns inte Reefat el Sayed, än positiva förebilder.

Jag påstår fortfarande att sänkta arbetsgivaravgifter för små företag med upp till 20 anställda vore den bästa åtgärden för att stimulera nya entreprenörer, sedan finns det förstås massor med andra åtgärder att vidta, men detta är det viktigaste.
I min kommun har vi på Tyresö gymnasium en väldigt bra, och prisbelönt, verksamhet inom UF, Ung Företagsamhet. Det är ett bra exempel på hur vi kan stimulera nya entreprenörer.

Ska då framgångsrika entreprenörer stå över lagen? Nej naturligtvis inte, det finns andra sätt att belöna dem. Dock kan jag inte låta bli att undra om mediedrevet överhuvudtaget skulle ha reagerat ifall det rört sig om en liten skogssjö i Norrlands inland?

Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, Exp, Exp.

Andra bloggar om ,, , .

Inga kommentarer: