lördag 27 juni 2009

Draft – amerikansk livegenskap

De flesta amerikanska sporterna som hockey och basket har sedan länge ett draftingsystem som i korthet går ut på att de enligt vissa regler delar upp talanger, inhemska och utländska, mellan sig i ung ålder. Ishockey har varit aktuellt idag där svenska unga spelare poserar i matchtröjor tillsammans med klubbarnas potentater och med krampaktiga leenden på läpparna och på stapplande engelska berättar hur oootrooligt glada de är att hamna i just den klubben. Man vad ska de säga då? Att de istället för en kall håla i Kanada skulle föredragit Florida eller Kalifornien?

USA har en image att vara möjligheternas land där frihetens vagga stod och fortfarande gungar. Detta gäller i alla fall inte i de sporter som är stora där.

Så vitt jag kan se är draftingssystemet inget annat en modern variant på livegenskap. Som spelare har du i princip inget att säga till om. Har för mig att Eric Lindroos försökte för många år sedan men han var ju å andra sidan en superstjärna i vardande och det gick så vitt jag minns inget vidare med hans protest heller.

Att Kalle Karlsson från Modo Hockey är draftad av NY Rangers men själv hellre vill spela i Detroit har han inget för. Detta görs upp över hans huvud.

Jag är förvånad över att svensk media inte granskar den människohandel som pågår istället för att jamsa med och visa spektaklet okritiserat. Tänk bara tanken att Zlatan skulle bli draftad till Bari och själv inte ha något att säga till om, vilka rubriker det skulle skapa!

Relaterat: Exp, Exp, AB, AB, AB, AB, DN, SvD.

Andra bloggar om , ,.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gick bra för Eric Lindros han vägrade spela för Quebec som draftade honom, istället fick han spela för Philadelphia (bl a gick Peter Forsberg andra hållet)

Dick Bengtson sa...

Helt rätt, men de var storstjärnor och tillhör undantagen.

Johan sa...

NHL har ju monopol inom ishockey och dessutom lönetak. Det ger vitt skilda förutsättningar. Hade det funnits två eller tre NHL hade det nog sett helt annorlunda ut. Jag skulle inte vilja likna Serie A med NHL - på något sätt faktiskt. Dessutom vill ju samtliga spelare till NHL. Ja, du kanske börjar förstå vart mitt resonemang är på väg.