fredag 12 juni 2009

Snacka inte om kris

De senaste dagarna har tidningarna, framförallt DN, berättat om krisen i mitt moderland Lettland.

Arbetslösheten är över 17 procent (Sverige 9), minimilönen ska sänkas med 20 procent, till 2 200 per månad, trots det ligger låneräntan på 25 procent med en inflation som uppgår till för Lettland den blygsamma nivån 4,7 procent. Där blev det många procent, men för letterna betyder siffrorna att deras drömmar om att jobba ikapp det trettioåriga försprång som vi i väst skaffat oss utanför kommunisternas järnridå går i kras.
Hoppet om ett bättre liv där hårt arbete och snabb statushöjning med hjälp av lånade pengar skulle leda till lyckan har falnat.
Risken att utvecklingen går tillbaka till läget som rådde första gången jag besökte landet är överhängande.
En ekonomi som är grå, på gränsen till svart. En ekonomi där människorna på landsbygden skaffar vakthundar modell större för att skydda sig från stjälande stadsbor som är på jakt efter grönsaker och spädgrisar.

Dessutom en ekonomi där människorna i EU-valet röstar in en gammal kommunistledare i EU-parlamentet med baktanken att ”det var trots allt inte så dåligt under sovjetperioden”.

Vad kan vi då göra för att hjälpa letterna? Regeringen gör en del genom att bidra med lånegarantier och förhoppningsvis är de svenska bankerna i landet för att stanna.
Du som individ kan åka dit! Genom att åka dit på en semesterresa bidrar du inte bara till positivt kapitalflöde, du visar också att du inte vänder dina grannar ryggen när de som bäst behöver det.
Förresten, Riga är oavsett kris väl värt ett besök. Kolla in mina tidigare inlägg för några tips.

Jag säger som Hasse Alfredsson sa en gång i den kända ”Säfflesketchen”: KRIS, du ska inte snacka om kris! I Lettland du, där tvingas de sänka sina löner med 20 procent. DET är vad jag kallar kris!!

Relaterat: DN, DN, DN, E24, AB.

Andra bloggar om , .

Skall du låna pengar?
Jämför lån först och spara tusenlappar!

Inga kommentarer: