tisdag 30 juni 2009

Michael Jackson och jag

Borde kanske blogga om vad som händer i Almedalen men det får vänta till jag fått lite perspektiv. Istället en annan aktuell händelse.

Media är full av spekulationer om och återblickar på Michael Jackson och hans, möjligen något udda, liv. Alla kändisar med självaktning ska berätta om vad han och hans musik betytt för dem. Eftersom ingen frågat mig så får jag väl berätta själv.

I princip ingenting. Det låter lite torftigt men det är helt sant. Visserligen tycker jag att en del av det han gjorde är grymt bra, videoskapelserna kring Thriller och Billie Jean var banbrytande och självklart har jag hört massor av hans låtar. Men betytt något? Icke ett dyft. Jag har aldrig i smyg övat på moonwalk och den enda gången jag haft vit handske på ena handen, och fortfarande har, är på golfbanan.

Det finns andra artister och band som jag lyssnat på mycket mer under hans storhetstid och som betytt något för mig, David Bowie, Blondie och Elvis Costello för att ta några exempel.

Jag kan förstås tycka att det är synd på en så begåvad kille att han inte fick leva ett normalt liv, hans önskan att förändra sitt utseende kan ha varit känslan att bli mer accepterad som ”vit”, vad vet jag, men betytt något, nej tyvärr.
Till sist måste jag bekänna en sak, jag har inte en enda skiva med Michael Jackson och tänker inte köpa någon heller.
Må han vila i frid och låt hans barn få en normal uppväxt, men det är väl ingen risk när hyenorna nu samlas kring vad som är kvar.

Relaterat: AB, AB, AB, AB, AB, Exp, Exp, Exp, DN, DN, SvD, SvD, Svd.

Andra bloggar om ,.

6 kommentarer:

SS sa...

o vem bryr sig om du gillar honom eller inte, om du inte gillar honom varför skriver du sånt skit då? vf skriver du om honom överhuvudtaget? försökeru locka fler läsare eller?..han e d bästa som har hänt oss din tönt, lyssna på hans låtar bara, budskapet daah, aah men du kommer jo ändå inte fatta nåt..du e jo SVENSK!

Anonym sa...

MJ var stor. Ett geni.Även om jag inte dyrkade honom så känner jag mig lite ledsen för att han har gått bort.På ngt konstigt sätt va han en trygghet...en människa som verkligen vågade gå mot strömmen och som sjöng om de ingen annan riktigt vågade göra.

R.I.P MJ.

Anonym sa...

Saken är väl den att David Bowie, Blondie och Elvis Costello inte varit banbrytande. De har inte en generationslös publik på samma sätt som MJ. Han va gigantisk.

Så är det bara.

Dick Bengtson sa...

#SS# Eftersom väldig många dessa dagar bekriver sitt förhållande till MJ tar jag mig friheten att på min blogg beskriva mitt. Dessutom skriver jag inte att jag ogillar honom.
#AnonymII# Kanske inte Blondie och Costello men Bowie är en minst lika stor trendsetter som MJ. Han var t ex först med både "sminkpopen" och tillsammans med Brian Eno från Roxy Music startade han synttrenden på allvar. Lyssna på skivorna Low och Heroes så får du se.

Gus sa...

”kommer jo ändå inte fatta nåt..du e jo SVENSK!”

Men va f*n har det med saken att göra att han är svensk?
Eller är det något Dick nämnt tidigare som hetsade dig så?

Det är jo Dicks blogg och hans tankar som vädras här, eftersom det trotts allt är just hans blogg! Annars kan man jo f*n lika gärna sluta skriva och bara lyssna på en artist om man inte får tycka olika.


Personligen tycker jag att det är skönt att höra från någon som inte böjer sig för den typiska
(och ganska ofta) påklistrade fan-onani som alltid tycks vilja uppstå när någon som MJ går bort…

MoonBoy sa...

"hans önskan att förändra sitt utseende kan ha varit känslan att bli mer accepterad som ”vit”, vad vet jag, men betytt något, nej tyvärr."

Han hade ingen somhelst önskan att bli vit, han hade vitiligo och har vid flertalen tillfällen sagt att han är svart afro-amerikan och stolt över det.

Sen att du inte gillar hans musik, det är ju helt okej. Alla måste ju få ha sin smak.
Men det är ju dock så, att han har förändrat musiken på ett sätt som ingen annan har kommit i närheten av. Medan dina exempel står och sjunger låtar rakt upp och ned, så hade han ett scenframträdande som slår alla andra med hästlängder.