Valet till Europaparlamentet är i praktiken över. Det är dags att utse vinnare och förlorare.
Till vinnarna hör självfallet Miljöpartiet, Piratpartiet och Folkpartiet. De tydliga förlorarna är Vänsterpartiet och Junilistan.
Hur ska man då analysera det här? För det första tror jag som flera andra att valet till EU-parlamentet på något sätt uppmanar till revolt mot de etablerade partierna och otrohet mot sitt ”ordinarie” parti. Jag tror att många tänker att det inte är så noga hur man röstar eftersom de svenska mandaten är så få att det i alla fall påverkar i parlamentet.
För det andra så tror jag att Folkpartiets tydligt positiva inställning både till EU och till euron har gett dem vind i seglen vilket jag tycker att mitt parti ska ta lärdom av. Även Miljöpartiet som numera är officiellt för EU har troligen tjänat på det.
När det gäller mina bloggkombatanter i Piratpartiet kan man bara lyfta på hatten och gratulera till att ha gett unga arga män ett alternativ till SD. Det ska de ha tack för, eftersom utan piraterna hade sannolikt SD skrapat ihop ett mandat.
Valdeltagandet då? I Sverige har det trots allt ökat vilket är bra även om man såklart skulle vilja ha mycket högre siffror.
Något att glädja sig åt är i alla fall om man räknar riksdagspartiernas röster så har faktiskt vi inom Alliansen gått förbi de röd-gröna trots regeringsmakten i tuffa ekonomiska tider. Det bådar gott inför valet 2010.
Relaterat: AB, AB, Exp, Exp, DN, DN, DN, SvD, SvD.
Andra bloggar om politik,EU,EU-valet,Piratpartiet.
söndag 7 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Räkna om samma resultat i nästa vall till riksdag och titta på den mandatfördelningen det skulle innebära.
Något att glädjas över, indeed.
"När det gäller mina bloggkombatanter i Piratpartiet kan man bara lyfta på hatten och gratulera till att ha gett unga arga män ett alternativ till SD."
Jag är nöjd över att ha fått ett mera respektabelt alternativ till de borgerliga partierna...
Skicka en kommentar